Witajcie,
mam kilka zagwostek związanych ze swoją Bellą. Alfa 156 SW, 2005r, 1.9, 150KM
1) Ostatnio wymieniłem termostat i po wymianie zwariował mi wskaźnik temperatury. Po przejechaniu kilku km, pokazuje mi temperaturę ok 120st (pod komputerem ok. 90-92). Pierwsze moje pytanie brzmi - gdzie jest problem? Czyżbym trafił na popsuty czujnik temperatury na nowym termostacie?
2) Po wymianie i zobaczeniu jak się kształtuje temperatury podłączyłem pod kompa i temperatura kształtowała się na poziomie (po ostrej jeździe powyżej 3 tys obrotów stale przez ok 10-15km) ok 93.4st. Wczoraj z rana pojechałem "profilaktycznie" sprawdzić jak to wygląda po kilku dniach i po jeździe normalnej (do max 2,5 tys obrotow) po przejechaniu tyleż samo km temperatura oscylowała ok 92,5 st. Czy jest to normalne ze względów np pogodowych?
3) Zauważyłem, że na postoju i przy włączeniu klimy nie włącza się wentylator. Zrobiłem testy pod komputerem i zarówno na 1 jak i na 2 biegu wentylator działał. Czy jest na to jakaś jedna odpowiedź, czy należy sprawdzić wiele rzeczy by znaleźć odpowiedź?
4) Po przejechaniu ok 5-10 km przy normalnej jeździe, samochód czasami "poddusza" się - na 2 i 3 biegu. Pod kompem wyszedł mi błąd "P0335 - RPM sensor". Gdzieś wyczytałem, że to podduszanie też może być spowodowane awarią czujnika obrotów wału. Chociaż pierwotnie pomyślałem, że problem będzie z przepływką. Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją, bądź po prostu wie i mógłby się podzielić swoją wiedzą?
5) Czy Wasze Belle, też po zatankowaniu do pełna "schodzą" jeśli chodzi o wskaźnik paliwa dopiero po przejechaniu ok 100 km? Czy nie drga wcześniej?
Z góry dzięki![]()