Witam,
Od dzisiaj jestem szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem Alfy 145 1.6 boxer 95r.
Nurkowałem na forum od południa ale mimo to poproszę o odpowiedzi na nurtujące mnie pytania... może ktoś pomoże:
-jaka jest optymalna temperatura pracy tego silnika?
-czy da się wymienić pompę wody w boxerze bez ruszania rozrządu? Na tym co jest ma jakieś 32 tys przelatane więc na razie niech siedzi jak są ważniejsze wydatki.
W czasie jazdy po trasie strzałka trzyma się w połowie między kreską 80 stopni a tą wyższą jednak w korku dochodzi do tej wyżej (100 stopni?) i na krótko załącza się wentylator. Temperatura trochę spada ale zaraz znów rośnie. Do 120 nie dobiło jak na razie, kontrolka też się nie zapala. Z tego co wyczytałem może to być termostat lub pompa wody. Mogę wymienić obie te rzeczy ale rozrząd bym pominął w miarę możliwości.
- czy zna ktoś w warszawie ogarnięty warsztat który nie będzie się bał boxera? Wiedziałem co chcę kupić więc kontrolnie w tygodniu obdzwoniłem warsztaty które często odwiedzałem będąc posiadaczem laguny 2.2 dci i niechętnie się za to chcą wziąć albo dają zaporowe ceny na robotę (rozrząd 600 zł bez części pff). Dwóch nawet odradzało zakup czegokolwiek ze znaczkiem AR więc już na pewno się nie zobaczymy
- zna ktoś dobry sklep z częściami do Alfy na terenie wawy? Mam opór zniżek w dwóch hurtowniach ale chłodnica plus skraplacz klimy w ich katalogach mają stan 0 więc szukam innej opcji
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.