Witam, jeżdżę już moją Alfą od ponad roku i zastanawiam się kiedy mam wymienić świece. Jakie są oznaki, że już czas na ową wymianę? Auto odpala na dotyk, po odpaleniu nic nie mruga.
Witam, jeżdżę już moją Alfą od ponad roku i zastanawiam się kiedy mam wymienić świece. Jakie są oznaki, że już czas na ową wymianę? Auto odpala na dotyk, po odpaleniu nic nie mruga.
Jak zacznie mrugać wtedy będzie jakaś do wymiany - koszt BOSCH około 60zł za sztukę i zawołali 200zł za wymianę.
156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz
Wymienia się wszystkie jak się jedna sfajczy.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Czyli mimo, że jeżdżę już na nich ponad rok, nie muszę ich wymieniać ? Niby nic nie mruga, ale to jest jednak trochę czasu.
Jeśli nie mruga kontrolka po zagrzaniu swiec i odpaleniu silnika to nie trzeba wymieniać.
Jesli kontrolka sie nie zapali, a będzie coraz bliżej zimy to możesz wymienić profilaktycznie, żeby w zimie ustrzec się problemów z odpalaniem.
Narazie jeździj i 5x60 + 200 wykorzystaj na wakacje![]()
Z doświadczenia wymień wszystkie od razu a nie tylko uszkodzoną bo później następne będa sie szybko wypalać
hm no tak jak koledzy radza skoro sa dobre to po co wymieniac jak auto zacznie ciezko odpalac i zacznie mrugac kontrolka swiec to wtedy wez sie za wymiane a jesli jest ok to po co inwestowac?
swiece zarowe maja ta zalete ze jesli dzialaja moga dzialac wiecznosc o ile dobrfze grzeja pozdrawiam