Pytanie : Pod względem czego wymienia się świece? przebiegu czy ich wieku?
Pytanie : Pod względem czego wymienia się świece? przebiegu czy ich wieku?
i wieku i przebiegu , zalezy co pierwsze osiągnie limit.
- limit przebiegu dla świec to 40.000 km lub 100.000 km w zależności od jakości świec oraz producenta.
- limitu wieku dla świec nie znam.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Jeżeli chodzi o świeczki to teoretycznie można jeździć aż się wypaląznam takich co śmigają bez wymiany przez 10 lat i przebiegu 160 tyś ale to extremaliści. Ja osobiście wymieniłem po 100 tyś i bardziej zwracał bym uwagę na przebieg niż wiek. Przy wymianie warto też zainwestować w kablem cewki, etc. A faktem jest że wymieniając wcześniej będziesz spokojniejszy, samochód będzie lepiej palił i spalanie będzie ciutke mniejsze.
czyli mając 65tyś przebiegu rocznik 99 mogę jeszcze jezdzić na obecnych świecach? 100tyś osiągnę za około 6 lat, wtedy wymienić?
Tremor masz jakies problemy ze swieczkami?, wymieniaj, nie masz mozesz dalej jezdzic.
Mowia ze po 100tys+- lub 10 latach ale znam takich co przy 200tys nic nie zmieniaja.
Pamietaj tylko ze jak swieca wypalona i dlugo latane, problemy z odkreceniem i wielka mozliwosc zerwania gwintu.
Swieczki wiele nie kosztuja a problemy pozniej......
Zgadza sie ze można latać ja mam dokładnie 187 tysi na oryginałach i juz są cienkie ale dają rade
Przewody już sie przecierają na uchwytach to je czasem zamieniam z 4 na 1 a z 2 na 3 i jakos sie lata
Czekam na anglika w moim kolorze wtedy sie wszystko popodmienia![]()
Ja w swojej mam przejechane 93 tys i jeszcze anie razu nie wymieniane napewno sa to platynowe co wytrzymuja 100tys i wiecej ale trzeba sie zastanowic nad wymiana
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Czy wymiana świec w TS-ie naprawdę jest taka kłopotliwa, że lepiej ją zlecić serwisowi?
Ile mogą za taką usługę "zaśpiewać"?
moze pod koniec roku bede wymienial swiece, mysle nad platynowymi zalecanymi przez producenta...
doradzcie mi czy przy tej wymianie dobrze bedzie zmienic tez przewody wysokiego napiecia?
i czy dobrze roumiem...
sa 4 przewody do malych i 4 do duzych swiec czy jak??
rozumiem ze potrzebuje taki komplet
PRZEWODY ZAPŁONOWE NGK RC-AR903 ALFA ROMEO SPARK (588626775) - Aukcje internetowe Allegro