witam mam problem z radiem,po wlaczeniu radio gra kilka chwil,gdy trzasne drzwiami wylaczaja sie wszystkie glosniki,rowniez bez trzaskania po kilku sekundach przestaje dzialac naglosnienie. radio -oryginalne, swieci ,dziala ,ale dzwieku zero.
witam mam problem z radiem,po wlaczeniu radio gra kilka chwil,gdy trzasne drzwiami wylaczaja sie wszystkie glosniki,rowniez bez trzaskania po kilku sekundach przestaje dzialac naglosnienie. radio -oryginalne, swieci ,dziala ,ale dzwieku zero.
Rozumiem że przez te pierwsze kilkanaście sekund każdy głośnik (łącznie z tweeterami) gra i to tak jak powinien? Po co o tym trzaśnięciu wspominałeś - czy faktycznie to powoduje natychmiastowy zanik dzwieku?
W razie czego radio (bez navi) można kupić dość tanio z tego co kiedyś widziałem, więc nie wiem czy jest sens się bawić w naprawy. Może jakiś dobry kolega Ci udostępni na próbę swoje? Tylko trzeba chyba dobrać takie jaki dokładnie masz (ten sam numer), nie sugeruj się wyglądem bo były różne nie wiem czy w razie czego będzie wszystko działało. Do radia powinien być kod, jak nie to gdzieś na forum jest jakiś wątek i link o tym gdzie i jak zdobyć kod.
Jeśli natomiast faktycznie trzaśnięcie drzwiami powoduje taki dziwny efekt że wtedy momentanie zanika dzwiek, zacząłbym od sprawdzenia masy i zasilania - pomierzyć po włączeniu wzgl klemy - aku, poobserwować co się dzieje jak się włączy, co jak się trzaśnie itp. Czy któreś konkretne drzwi czy obojętne - w pierwszym przypadku może coś z wiązką jest nie tak np poprzecierane kable w konkretnych drzwiach robią zwarcie przy zamykaniu, radio wariuje itp.
kupilem 2 gie radio , niestety wylacza sie audio jak w poprzednim po paru sek lub od razi nie dziala, to trzasniecie jednak nic nie znaczy , wylaczaja sie zaraz po starcie .
Znów coś chaotycznie napisałeś, raz piszesz po paru sek lub od razu wyłącza, a potem na koniec że zaraz po starcie. Zdecyduj sie, bo ciężko ustalić jedną wersję. Zakładam jednak że ostatni fragment Twojej wypowiedzi chyba jest tylko wynikiem szybkiego/niestarannego odpisywania i że przez te parę sekund od włączenia (czasem) chociaż działają głośniki. Pytanie czy wszystkie - przysłuchiwałeś się? Może odłącz wtyczkę głośników i po kolei próbuj podłączać kolejne głośnik (zrób sobie jakiś kabelek na tyle sensowny żebyś nie pozwierał wyjścia wzmacniacza)? Może coś nie tak z którymś kablem lub samym głośnikiem, np jakieś zwarcie, i powoduje że coś tam się przegrzewa we wzmacniaczu i zabezpieczenie wyłącza stopień wyjściowy. Gdyby się okazało że znajdziesz że któryś konkretny P/T L/P powoduje ten problem, to jeszcze pytanie czy to kable, woofer czy tweeter na tym zestawie - zdejmujesz boczek odłączasz oba głośniki - wtedy sobie sprawdz czy nie masz jakiegoś zwarcia pomiędzy oboma kablami lub indywidualnie każdy do masy (odepnij wtyk od wzmacniacza gdyby to miało zakłucić pomiar), jak to OK (czyli brak przejścia), to podłącz jeden głośnik, włącz radio, jak OK, to odłącz i podłącz drugi głośnik.
Napisz co ustaliłeś, w razie czego będziemy się zastanawiać co dalej próbować.
Nie będę zakładał nowego tematu. Dzisiaj rano przy temperaturze około minus 6 jadąc miałem ochotę posłuchać głośniej muzyki. Efekt jest taki, że tylny lewy głośnik teraz trzeszczy. Myślę, że chyba szlak trafił membranę. Zobaczę jak auto trochę się rozgrzeje w garażu ale coś czuję, że czeka mnie wymiana głośnika :-(
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
u mnie tez czesto charczal jeden glosnik. te seryjne to totalny badziew made in china. zamiast wymieniac jeden, u siebie zmienilem na audisony ap6. 5,dałem dystanse mdf 30mm i wygluszylem drzwi i boczki. teraz gra fajnie.
Epsonix a pamiętasz może czy wszystkie głośniki w drzwiach (te duże) są takie same z przodu i z tyłu ? Na aukcjach jest trochę tego ale piszą przód lub tył i zastanawiam się czy jest różnica.
w eperze jest inny na przod a inny na tyl.
wczesniej nie napisalem, ale poki co wymienilem tylko przod, na tyl mam glosniki i maty ale jeszcze nie zalozone,wiec nie wypowiem sie czy sa jakies znaczace roznice
Dziwna sprawa ale po rozgrzaniu samochodu w garażu głośnik zaczął dobrze grać. Na razie nie będę go wymieniać. Może to początek jego końca...zobaczymy.
u mnie też mniej więcej tak to wyglądało, raz charczał, innym razem grał dobrze. o ile to nie było coś chwilowego w stylu że skapała CI woda i zamarzła na głośniku (co i tak musiałbyś oblukać dlaczego), to pewnie i tak wkrótce skończy się wymianą głośnika.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.