Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Mokro pod dywanikiem po stronie kierowcy, o co chodzi ???

Użytkownik Rowerzysta Avatar ziemian
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9JTDM 150KM- 2007R.

Domyślnie Mokro pod dywanikiem po stronie kierowcy, o co chodzi ???

Witam

Znalazłem co nieco i tutaj na forum i w sieci, ale były to lekko inne przypadki dlatego zdecydowałem się napisać.

W piątek jak odkurzałem całe auto w środku to wyciągając dywanik po stronie kierowcy zauważyłem, że jest on mokry. Dziś nie zastanawiając się długo zdemontowałem listwę progową z przodu po stronie kierowcy, oraz ściągnąłem tą klapkę pod kierownicą gdzie jest dostęp do podłączenia auta pod kompa i odchyliłem tą szarą tapicerkę podłogi ile tylko się dało. To co zobaczyłem lekko mnie zasmuciło, otóż filc który jest pomiędzy blachą na której jest mata bitumiczna, a właśnie tapicerką podłogi był, a właściwie jest cały mokry. Mokry jest na odcinku szerokości od tunelu do drzwi i długości od fotela do miejsca pod pedałami czyli całe to zagłębienie jakby gdzie blacha jest najniżej.

Pytanie teraz jest takie, co jest tego sprawcą(od razu powiem, że wg mnie odpada klima, płyn hamulcowy i nagrzewnica), czy wg Was może to być zatkany odpływ podszybia ???

Jutro zabieram się za odkręcenie podszybia i wyczyszczenie tego dokładnie, pytanie jak już zdemontuje podszybie to gdzie czyścić, nigdy tego nie demontowałem i nie wiem za bardzo jak to tam w środku jest zrobione, na co zwrócić uwagę ???

Co jeszcze oprócz podszybia może być przyczyną ???

Powiem tylko, że problem dotyczy tylko i wyłącznie miejsca pod dywanikiem kierowcy.

I druga sprawa, czy bez wyciągania foteli uda mi się zdemontować tunel i tapicerkę podłogi odchylić jedynie tyle żeby dostać się tam w to mokre miejsce, wyciąć ten filc który jest mokry, dobrze to wysuszyć, zabezpieczyć i położyć nowy filc, czy muszę wymontować też przednie fotele czego nie chciałbym robić bo ponoć aku trzeba odłączać, żeby z poduszkami pow. nie było problemu, co radzicie ???

Z góry dzięki za pomoc...

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Możesz walczyć ew. z ramionami wycieraczek, które moze byc trudno ściągnąć. Podszybie zdejmuj delikatnie lecz zdecydowanie, jest ono na jakichś 6-8 kolkach (przy zakladaniu sprawdź czy celujesz nimi w otwory). Zobaczysz pewnie bagno, wyczysc wszystko dokladnie,umyj woda i możesz psiknąć na suche Tectylem. Zobaczysz jeden czy dwa odplywy,raczej jeden-nie pamiętam. Jeden jest na wysokości filtra paliwa (gumowa rura zagieta w dol na grodzi). Ma miec ona przelot,wsadź np. gruby miękki,tempo zakończony drut). Sprawdz czy nie wypiela sie ta rynienka nad wentylatorem i czy wentylator nie ma śmieci.

Skąd cieknie? Trudno powiedzieć. Trzeba obserwować.

Nie wyglupiaj sie i zdejmuj siedzenie (cztery śruby), odepnij kostki. Odkrec plastik od nawiewu pod fotelem. Wykladzina w gore i wtedy susz. Sprawdzić trzeba czy nie ma wody pod nogami pasażera z tylu. Wysusz wszystko. Tunelu nie trzeba zdejmować. Jak pogniły filce to kup nowe.

- - - Updated - - -

Jak wypinasz kable pod fotelem,to wyjmij kluczyk ze stacyjki. Aku nie ruszaj.

- - - Updated - - -

Mate bitumiczną można tam gdzie sie da usunąć. Kupisz mate butylowa i możesz ja przykleić. Pod stara mata masz pelno wilgoci.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ziemian
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9JTDM 150KM- 2007R.

Domyślnie

Super właśnie o takie coś mi chodziło

Coś już wiem jak to ogarnąć, dzięki

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Od razu kup Tectyl czy coś podobnego w sprayu (np. Motul) z dłuższym giętkim wężykiem, wyjmij korki gumowe progu od wewnątrz i nawal tego smalcu tam. Tak samo na łączenia, a otwory kontrolne w podłodze. Pośmierdzi tydzień i przestanie. Zakonserwujesz trochę auto i zapobiegniesz powstawaniu rdzy od ew. przyszłej wilgoci. Trochę roboty ale spokojne sumienie

Jak będziesz wyciągał i wkładał fotel to pościel coś na próg i zabezpiecz słupek - chodzi być nie porysował lakieru.

Kup też wcześniej taki ściągacz:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Sciagacz-do-wycieraczek.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	30.5 KB
ID:	207690

to tak na wypadek gdyby ramiona mocno siedziały. Na przyszłość (pewnie do końca życia) się przyda