Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: mocowanie żarówki świateł mijania

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 115km 2005 FL

Domyślnie mocowanie żarówki świateł mijania

Panowie ratunku! Wczoraj miałem niewątpliwą przyjemność samodzielnej wymiany żarówek świateł mijania (przód) i po jakiejś godzince zabawy kiedy udało mi się wymienić należycie jedną żarówkę i zabrałem się za drugą - mocowanie żarówki (ten metalowy drucik dociskający żarówkę) przepadł w niewyjaśnionych okolicznościach :O Czy jestem w stanie dostać gdzieś to ustrojstwo??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Chyba razem z lampą na szrocie, chyba, że znajdziesz jakąś uszkodzoną lampę z zawleczką...Samej zawleczki raczej nie dostaniesz. Spróbuj poszukać, bo mandat wyłapiesz

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

Jak nie ruszałeś się samochodem to poszukaj bo ona potrafi wyskoczyć i gdzieś spaść. Może leży gdzieś na jakimś wzmocnieniu, osłonie silnika lub pod pojazdem. Tak jak kolega napisał wyżej, ten drucik tylko w używanych lampach bo nie dokupisz osobno.
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Szukałem, ale niestety nigdzie nie widać, poszło jak kamień w wodę :/ rozglądnę się jeszcze i skoczę na złom, może akurat się znajdzie. Póki co docisnąłem blaszką i gumową czapką, w nocy widać że jest lekko krzywo. Dzięki za info w każdym razie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147FL 1.9 jtd 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Kamil_alfa_147 Zobacz post
    Panowie ratunku! Wczoraj miałem niewątpliwą przyjemność samodzielnej wymiany żarówek świateł mijania (przód) i po jakiejś godzince zabawy kiedy udało mi się wymienić należycie jedną żarówkę i zabrałem się za drugą - mocowanie żarówki (ten metalowy drucik dociskający żarówkę) przepadł w niewyjaśnionych okolicznościach :O Czy jestem w stanie dostać gdzieś to ustrojstwo??
    Możesz się też pobawić by samemu ten drucik dorobić z drutu sprężynowego bo wątpliwa sprawa by ktoś zechciał Ci sprzedać sam drucik.

Tak z czystej ciekawości zapytam jak Ty wymieniałeś te żarówki, że jedną wymieniałeś aż godzinę? Przecież w fl wymiana żarówek to kwestia max 2 minut na jedną lampę.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Też myślałem nad dorobieniem, ale muszę poszukać kawałek jakiegoś fajnego drutu bo musi być dość cienki ale mocno sprężysty, ciężko będzie go przez to też odpowiednio uformować :/ Zajęło mi to tyle czasu bo to było pierwsze moje podejście, musiałem wyczuć sprawę. Niestety moje palce raczej przypominają małe paróweczki, więc miałem bardzo ograniczoną ilość miejsca

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Jutro z rana jadę przeglądać kilka złomów i nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie - czy jest szansa spasować ten drucik z innego modelu alfy, albo jakiegoś Fiata /Lanci?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesoły_Kr
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

Cytat Napisał luki041 Zobacz post

Tak z czystej ciekawości zapytam jak Ty wymieniałeś te żarówki, że jedną wymieniałeś aż godzinę? Przecież w fl wymiana żarówek to kwestia max 2 minut na jedną lampę.
    Jak masz taką wprawę , to mogłeś jechać do kolegi i mu to wymienić...

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Wczoraj też się bawiłem w wymianę żarówek w 147FL mojej żony. O ile w prawym reflektorze poszło to w 2 min o tyle z drugiej strony musiałem się nieźle nacierpieć zanim ten cholerny drucik się poddał. Nie wiem dlaczego w lewej lampie idzie to bez problemu, a w prawej za chiny nie chciał się odczepić. Palce mam całe opuchnięte.
    Co do drucika to myślę że jest duża szansa że będzie pasował z jakiegoś innego auta. Takich rzeczy nie projektuje się konkretnie pod dany model tylko stosuje się uniwersalne rozwiązania stosowane przez wszystkich producentów samochodów.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    O ile w prawym reflektorze poszło to w 2 min o tyle z drugiej strony musiałem się nieźle nacierpieć zanim ten cholerny drucik się poddał. Nie wiem dlaczego w lewej lampie idzie to bez problemu, a w prawej za chiny nie chciał się odczepić.
    To wreszcie z której strony się wymienia bezproblemowo w 2 minuty
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest