Hej
jestem szczęśliwym posiadaczem 159 Sw z 2,4 jtdm i automatem. Przebieg 250 tys. Czy w tej skrzynie AISIN wymienia się olej (producent nie przewiduje), jak często, i w jaki sposób najprościej to wykonać
Hej
jestem szczęśliwym posiadaczem 159 Sw z 2,4 jtdm i automatem. Przebieg 250 tys. Czy w tej skrzynie AISIN wymienia się olej (producent nie przewiduje), jak często, i w jaki sposób najprościej to wykonać
Sa skrzynie gdzie do momentu naprawy nie wymienia sie oleju choc to glupota, znajomy wymienil w volvie gdzie tez nie bylo to przewidziane i ma po skrzyni, zadzwon do serwisu i tam sie dowiedz
Serwis twierdzi że producent nie przewiduje procedury wymiany oleju w skrzyni automatycznej - oleju się nie wymienia. Druga sprawa że książka serwisowa alfy kończy się na 240 tys. pewnie tyle alfa na jednym oleju przejedzie a dalej to nie problem producenta /serwisu. Skrzynia nie ma korka spustowego istnieje tylko możliwość wymiany tzw dynamicznej. mnie uczono że w automatach się olej wymienia więc co z tym fantem zrobić?
A to ciekawe bo w innym temacie dotyczącym oleju i automatu poruza się dwie metody wymiany oleju, statyczna i dynamiczna. I co z tym fantem zrobić?
Producent nie przewidział wymiany oleju. Z kolei naprawiający skrzynie mówią żeby wymieniać co 50-60 000 km, ja co tyle robie wymianę statyczną i moim zdaniem to wystarcza. Jak przedtem olej nie był wymieniany podobno może to tylko pogorszyć działanie skrzyni.
Wymienia się olej jak się chce, żeby skrzynia działałaNajlepiej wymienić dynamicznie. Idzie na to, zależnie od warunków, średnio z 7 litrów oleju + koszt robocizny, ogólnie w jakichś 600zł powinno się to zamknąć w większości przypadków.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była