Cześć,
Na wstępie przepraszam za zakładanie nowego tematu, ale szukałem intensywnie i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. A mianowicie czy wszystkie 159 1.9JTDm miały taką samą turbinę niezależnie czy było to 8V czy 16V, manual czy Qtronic? Wiem, że we wszystkich siedzi Garrett 1749V, ale czy na pewno nie różnią się wnętrznościami?
Pytam, ponieważ w marcu oddałem swoją turbinę do regeneracji w Turbo-Rentgen w Pruszkowie. Pan robiący turbo po rozebraniu stwierdził, że w moim turbo jest mniejsze koło kompresji od wersji 120KM i pytał mnie czy roztoczyć obudowę pod większe koło od wersji 150KM (wirniki wg niego są takie same). Wtedy trochę mnie zaskoczył swoim pytaniem, ale nie chciałem żadnych przeróbek, więc zaleciłem regenerację zgodnie ze stanem faktycznym. Teraz temat wraca, ponieważ będę reklamował swoją turbinę - zaczęła gwizdać tak jak przed regeneracją i znowu wróciło pytanie czy nie założyć większego koła kompresji.
Czy w związku z tym wie ktoś z Was czy nie było żadnych różnic w wielkości kół kompresji w poszczególnych wersjach? Może w zestawieniu z Qtroniciem były montowane inne turbiny? A może jednak pan robiący turbiny nie ma racji i wszystkie są takie same, a jego katalogi kłamią?
Dla większego obrazu moja turbina ma nr 761899-0003.
Nie ukrywam, że trochę mnie nurtuje te pytanie i liczę na Wasze odpowiedzi![]()