Witam, dzisiaj wystąpił mi problem szarpanie na trzecim biegu. Szarpie praktycznie tylko na trójce i nasila się jadąc pod górkę. Pacjent to 159 1.9 150 km 2008 rok dpf i egr nie usuniete.
Witam, dzisiaj wystąpił mi problem szarpanie na trzecim biegu. Szarpie praktycznie tylko na trójce i nasila się jadąc pod górkę. Pacjent to 159 1.9 150 km 2008 rok dpf i egr nie usuniete.
Jak klapki w kolektorze? Kolektor pewnie zabity sadzą, to samo EGR. Do ściągnięcia i oczyszczenia, EGR do zaślepienia co najmniej fabryczną blachą z dziurkami.
Do tego sprawdź korekty wtryskiwaczy.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A czemu występuje to tylko na 3 biegu?
Ok, na 3 biegu, ale w jakim zakresie obrotów ci się to dzieje?, bo to faktycznie może być EGR
Od ok 2 tyś silniej jak jadę pod górkę
No to tak, wskazuje to na wadliwą pracę EGRa, miałem tak kiedyś w starej 156 2.4 20V, wyczyściłem Egra - to samo, zaślepiłem blaszką z dziurkami - to samo, kupiłem nowy - to samo. Przeczytałem gdzieś na forum że w niektórych typach, po wymianie na nowy powinno się diagnostycznie wyzerować mu dane, żeby się później adaptował, zrobiłem tak i wszystko było w pożądku.
Polecam wyczyścić starego, zrobić adaptację i powinno być ok
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 14-09-2016 o 16:08
Mam podobne objawy tylko, że na 2 biegu, w okolicy 1200-1700 obrotów. Egr zaślepiony, komputerowo usunięty. Nie mam pojęcia dlaczego tak szarpie![]()
filtr powietrza, filtr paliwa, może jakaś świeca nie grzeje , szczelność dolotu, czyszczenie przepustnicy, - Sprawdził bym u innego mechaniora czy EGR był prawidłowo usunięty, sporo może być powodów takiego stanu
Zaślepienie KOMPLETNE EGR i wyzerowanie go. Wtedy daj znać.