Cy ktoś wymieniał kiedyś antenę (nie sam bagnet). Potrzebuję informacji jak to zrobić.
Cy ktoś wymieniał kiedyś antenę (nie sam bagnet). Potrzebuję informacji jak to zrobić.
Antena zazwyczaj do dachu jest przykręcona śrubą przez która przechodzi kabel a to wszystko jest w przestrzeni podsufitki.
Ja robiłem to w golfie V ale myślę, że zasada podobna.
Tak więc dostęp zapewne jest z tyłu - poprzez odchylenie podsufitki.
Na pewno trzeba odkręcić obudowy tylnych słupków i być może także plastikowe rączki przy podsufitce - te nad drzwiami z tyłu. Ale to zależy jak bardzo trzeba opuścić podsufitę.
Z tego co widziałem w eperze to tylne słupki mają zatrzaski i jedną śrubkę. W golfie śrubka była pod zaślepką airbaga w julce chyba jest jakaś nakładka ozdobna - podejrzewam że pod nią jest śruba.
Do tego dochodzi demontaż tylnego światła w podsufitce - w eperze nie widzę śrubek więc może trzyma się razem z podsufitką na zatrzaskach. Więc może wystarczy po zdjęciu albo odchyleniu obudów słupków pociągnąć cały tył podsufity w dół żeby wyszły z zatrzasków i tyle.
Może ktoś robił to w julce to napisze coś więcej![]()
Rowniez jestem zainteresowany , a konkretnie to jaka srednice (fi) ma otwor w dachu pod antene. Wersja bez NAVI oraz OTWIERANEGO DACHU - jesli to ma jakies znaczenie.
Zamezam zamontowac u siebie inna antene --- Sirio Triflex - trzyzakresowa antena - CB, FM, GSM---tylko mam obawy czy zakryje ona otwor po fabrycznej .
a zdejmowaliście tyną lampkę sufitową...może to wystarczy...???
pamiętam że tak robiłem w 147.. odciąganie podsufitki zawsze wiąże się z ryzykiem jej załamania..a to później bardzo brzydko wygląda..
Kupujesz najtańszy klucz płaski 22, z jednej strony 5cm od końca łamiesz go pod kątem 45st.i odkręcasz antenę -wtedy nie trzeba podsufitki wiele odginać( ja wciskałem po obu stronach otworu zafoliowane gąbki aby nie ciągnąć w jednym miejscu) . Demontowałem antenę ze 4 razy tylko przez otwór po lampce i żadnych załamań tapicerki nie ma jeśli się to robi z głową
myślisz, że taki klucz by podszedł, czy byłby za krótki za "złamaniem"?
https://allegro.pl/klucz-plasko-oczk...272229643.html
wydaje mi się że da rade jeśli chodzi o łamanie , tyle ze chyba nie za dobrze się będzie tym odkrecać bo ta częśc pewnie będzie opadać w dół pod własnym ciężarem - tak że chyba lepiej jednak tam użyć coś trwałego
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 12-12-2018 o 12:28