Witam, początkiem wakacji chciałem wymienić koła w mojej alfy z 16" na 18". Ponieważ kąty z tyłu leżały, a zawieszenie było miękkie tak, że jak siadło więcej osób to go praktycznie nie było, na polecenie mechanika wymieniłem też górne wahacze oraz sprężyny z tyłu. Sprężyny które wsadzałem były robione na zamówienie, wysokość 400 mm (tak wg katalogu się dało) i grubość 12 mm.
Po złożeniu wszystkiego i założeniu od razu na następny dzień nowych kół zaczęło się małe bujanie. Z początku tylko na dziurach, z racji, że nigdy nie jeździłem na takich kołach myślałem, że to może normalne, jednak z czasem wydaje mi się, że zaczęło się robić coraz gorzej. Teraz gdy jadę w szybkim łuku i jest jakaś nierówność to potrafi nieźle rzucić samochodem. Dodatkowo na dziurach słychać jakieś stukanie jakby w lewym kole z tyłu, a podczas sprawdzenia czy to nie czasem przez poluzowane koła, przy dokręcaniu prawego tylnego było słychać dziwne skrzypienie, ale to mogły być hamulce.
Poczytałem trochę w internecie na temat bujania i wyczytałem, że przyczyną mogą być amortyzatory. Na logikę to wziąłem, że jak wcześniej parę razy jechałem na starych sprężynach załadowanym samochodem, to może faktycznie amortyzatory miały ciężko i się zużyły.
W między czasie byłem na kilku stacjach diagnostycznych, samochód wytrzepany, na jednej było trochę słychać dziwny dźwięk stukania zdaje mi się, że również z lewego tylnego koła, jednak wszystko było w porządku. Oglądali od spodu, ale nic nie widać. Mimo tego zdecydowałem się na wymianę amortyzatorów, jednak nic to nie dało, dalej buja tak samo.
Pytanie mam następujące, samochód stoi teraz dość wysoko, mechanik mówi, że tak wysokich sprężyn jeszcze nie montował i to może być przyczyna. Zgodziłbym się z tym, ale mam wrażenie, że z czasem stało się to bardziej odczuwalne, a jeśli byłaby winna wysokość to bujałoby cały czas tak samo. Co jeszcze może powodować takie zachowanie samochodu? Ostatecznie chcę samochód obniżyć, ale myślałem, że zrobię to za rok, jednak mam obawy o jeżdżenie tak niestabilnym samochodem podczas gdy na drogach będzie ślisko.