Napisał
dre4mcatch3r
Witam. Podpinam się pod temat. Jestem posiadaczem AR 147 1.9 JTDm 120 KM z 2007 roku. Mam podobny problem - mianowicie w pewnym zakresie prędkości słyszalne jest "gwizdanie". Najgłośniej jest na biegu 3. i 4. (załączony filmik), aczkolwiek na innych w pewnych warunkach też ciche wycie słychać. Dźwięki ustają w momencie rozłączenia sprzęgła. Dodatkowo, wydaje się, że częstotliwość tego dźwięku zależy raczej od prędkości obrotowej półosi napędowych, a nie prędkości obrotowej wału silnika. Na postoju przy przegazowaniu nie słychać nic podobnego (poza trochę gwiżdżącym turbo, ale to nieco inny i znacznie cichszy dźwięk). Pytanie do Was: co to może być ?
Co sprawdziłem do tej pory:
-> Początkowo myślałem, że to turbo. Znalazłem sporą nieszczelność w dolocie - wymieniłem wąż pomiędzy filtrem powietrza a turbo. Gwizdanie nie zniknęło. Reszta dolotu wydaje się szczelna.
-> Bez obciążenia, tj. przy kręceniu kołami w powietrzu dźwięku nie słychać.
-> Sprawdziłem olej w skrzyni. Jest go sporo za dużo ... Pytanie czy to może mieć jakiś negatywny wpływ.
Ogólnie auto jeździ bez problemów. Biegi wchodzą lekko. Z tego co zdążyłem się zorientować, to zazwyczaj w takich sytuacjach typowane są: turbina, łożyska skrzyni biegów, łożyska podporowe półosi, "coś" w napędzie urządzeń pomocniczych. Ktoś ma jakiś pomysł co to faktycznie jest, ewentualnie jak tę kwestię zawęzić?
Załączam plik z linkiem do filmiku - sam filmik za dużo waży, żeby załączać do posta, a linku nie mogę wrzucić bezpośrednio (taka polityka forum dla nowych użytkowników).
Pozdrawiam,
Michał