Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Temat: Rdza w komorze silnika

Użytkownik Świeżak Avatar fala
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Gulietta 1,4 tb

Domyślnie Rdza w komorze silnika

Witam, niedawno kupiłem Guliettę z 2012r.. Niepokoją mnie ogniska rdzy w komorze silnika. Wcześniej jeździłem audi i tam z czymś takim się nie spotkałem. Koledzy z pracy od razu mnie pocieszyli, że na pewno alfa stała przez miesiąc zanużona przodem w jeziorze. Ogólnie samochód bardzo mi się podoba, tylko czy ta rdza to nie jest jakiś sygnał, że producent nie przyłożył się do właściwego zabezpieczenia przed korozją pozostałych elementów?

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Gulietta 1,4 tb

Domyślnie

Cytat Napisał fala Zobacz post
    Witam, niedawno kupiłem Guliettę z 2012r.. Niepokoją mnie ogniska rdzy w komorze silnika. Wcześniej jeździłem audi i tam z czymś takim się nie spotkałem. Koledzy z pracy od razu mnie pocieszyli, że na pewno alfa stała przez miesiąc zanużona przodem w jeziorze. Ogólnie samochód bardzo mi się podoba, tylko czy ta rdza to nie jest jakiś sygnał, że producent nie przyłożył się do właściwego zabezpieczenia przed korozją pozostałych elementów?
    Napisałem dwa razy to samo, nie wiem jak skasować dublujący się temat?

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

O, kolega z koszalina jaki masz kolor budy ? dużo tej rdzy ? czy ta rdza jest na blachach w komorze, czy na elementach w niej mocowanych lub śrubach itp ? Ja mam 2011 i rdzy nie ma.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Przede wszystkim wyślij zdjęcia aby było wiadomo o czym rozmowa bo na razie wiemy tyle co nic . W mojej 2010 (w dodatku białej) śladów rdzy nie ma żadnych więc standart to nie jest i raczej może świadczyć że auto jest po przejsciach , no i nie koniecznie od razu było topione , może po prostu ktoś przy jakiejś naprawie spaprał robotę

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

wosk na łączeniach pewnie

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Gulietta 1,4 tb

Domyślnie

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    wosk na łączeniach pewnie
    Rzeczywiście na łączeniach jest coś co wziąłem za rdzę. Twierdzisz, że to może być wosk... Jeżeli jest tak jak mówisz to jestem głupszy niż myślałem . Jutro to sprawdzę bo teraz jest już ciemno . Mocno zardzewiała jest taka metalowa rura idąca gdzieś w okolice turbo. Zauważyłem, że luźna jest plastikowa osłona silnika, próbuję dokręcić śrubkę mocującą a tu lipa wygląda, że rdza zeżarła gwint. Rdzewieją główki śrub itp. Autko sam sprowadziłem w zeszłym tygodniu z Niemiec, nic na razie przy nim nie robiłem. Wszystkie szyby fabryczne, pomiar wykazał, że dwa elementy były malowane (okolice wlewu paliwa i tylny zderzak) reszta wygląda na fabrykę.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mks Zobacz post
    O, kolega z koszalina jaki masz kolor budy ? dużo tej rdzy ? czy ta rdza jest na blachach w komorze, czy na elementach w niej mocowanych lub śrubach itp ? Ja mam 2011 i rdzy nie ma.
    Buda czarna, mam charakterystyczny nr rej. - 7654 . Ktoś mi napisał, że to wcale nie musi być rdza tylko jakiś wosk na łączeniach blach w komorze silnika . Jutro przyjrzę się temu bliżej. W audi był ocynk i zero rdzy czy wosków. Z alfą dopiero zaczynam przygodę. Dasz kiedyś posiedzieć w Quadrifoglio?

- - - Updated - - -
    Ostatnio edytowane przez fala ; 15-10-2016 o 19:12

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Buda czarna, mam charakterystyczny nr rej. - 7654 . Ktoś mi napisał, że to wcale nie musi być rdza tylko jakiś wosk na łączeniach blach w komorze silnika . Jutro przyjrzę się temu bliżej. W audi był ocynk i zero rdzy czy wosków. Z alfą dopiero zaczynam przygodę. Dasz kiedyś posiedzieć w Quadrifoglio?

- - - Updated - - -
    czarny pastelowy czy jak mój tzn nero etna ? Można się kiedyś spiknąć na sesję w słoneczny dzień jakiś z umytymi furami

Alfa też jest ocynkowana i nie rdzewieje śrubki mogą Ci rdzewieć jak np auto bardzo długo stało na placu nie ruszane. Plastikowa osłona silnika - ta od góry ? a ona wogóle ma jakieś śrubki ? w QV jest poprostu na wcisk zakładana.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Wystarczy, że ktoś raz, dwa umył komorę silnika mocnym detergentem i nie spłukał porządnie a następnie nie osuszył i są kwiatki. Zrób foty to się oceni czy to rdza czy nie - nikt szklanej kuli nie ma . A na marginesie brak rdzy w audi to też nie do końca tak jest - to że jej nie widzisz, to nie znaczy że jej nie ma.

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Gulietta 1,4 tb

Domyślnie

czarny pastelowy czy jak mój tzn nero etna ?

Nie wiem, który to rodzaj czerni, ale jak stanę przy Twoim to pewnie się dowiem
    . Ja parkuję na wenedów, a w jakich rejonach można spotkać Twoją Gulittę?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

czarny pastelowy czy jak mój tzn nero etna ?

Nie wiem, który to rodzaj czerni, ale jak stanę przy Twoim to pewnie się dowiem
    . Ja parkuję na wenedów, a w jakich rejonach można spotkać Twoją Gulittę?
    Naklejka z nazwa koloru jest od spodu maski..
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale