Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Aku czy rozrusznik?Co obstawiacie?

alfisto
    Gość

Domyślnie Aku czy rozrusznik?Co obstawiacie?

Witajcie, przywitam sie porzadnie pozniej a na razie kieruje prosbe o szybka pomoc.
    Objaw mam nastepujacy:
    -wchodze dzis do auta ,przekrecam kluczyk, wszystko sie zapala, uruchaniam rozrusznik i...kreci bardzo slabo, w koncu przygasaja kontrolki i juz nie odpalam, dzien wczesniej przy ostatnim odpaleniu juz cos slyszalem ,ze slabiej kreci rozrusznikiem...
    -dzisiaj podladowalem aku, doladowal sie bardzo szybko, wrzucilem do Alfy, przekrecam kluczyk i znowu to samo,ledwo kreci ,przygasaja kontrolki....
    Poprosilem kolege ,zeby pomogl mi odpalic Alfe z jego auta, przy pomocy kabli.
    Przy odpalaniu Alfy z jego aku,pierwszy start byl jakis slaby, wystraszylem sie ,ze to jednak bedzie rozrusznik,przy nastepnych odpaleniach z jego aku bylo juz lepiej.
    Alfa pochodzila pare minut, po tym ja zgasilem i odpalilem ponownie i tak probowalem jeszcze 2 razy-odpalala.
    Zglupialem, po jakis 10 minutach prubowalem znowu odpalic i juz sie nie udalo.Aku ma 3 lata na pewno, ile wiecej nie mam pojecia.
    Co obstawiacie bo ja raczej aku ale zmylilo mnie troche to ,ze przy odpalaniu z innego samochodu( w ktorym silnik chodzil podczas odpalania Alfy) moj rozrusznik przy pierwszej probie odpalenia nie zakrecil ochoczo
    Z gory dziekuje za podpowiedzi.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów/Irl.
    Auto
    159 1.9 jtdm 16v 2007

Domyślnie

Raczej akumulator. Możesz zmierzyć napięcie - jak ma powyżej 12v to jest ok.(zmierz przed jazdą)

alfisto
    Gość

Domyślnie

I jeszcze jedno , czy to mozliwe zeby aku tak padl z dnia na dzien?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów/Irl.
    Auto
    159 1.9 jtdm 16v 2007

Domyślnie

Wszystko jest możliwe. Sam piszesz że aku ma powyżej 3 lat. Czasem jazda na krótkich odcinkach prowadzi do niedoładowania. Przy okazji sprawdz ładowanie .

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał emzet156 Zobacz post
    I jeszcze jedno , czy to mozliwe zeby aku tak padl z dnia na dzien?
    Tak.
    Na przykład zwarcie w celi.

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Sprawdź dokładnie przewód masowy . Miałem dokładnie to samo - auto nie odpalało z kabli , ładowanie aku nic nie dawało . Przyczyną niedomagań był brak masy . Ale możliwe że sam akumulator już odmówił współpracy

alfisto
    Gość

Domyślnie

Superjahoo,Trop z przewodem masowym jest niezly, tym bardziej ,ze mam zielonkawy,proszkowy nalot na polaczeniu klemy minusowej z aku wiec to wskazuje na jakies problemy z polaczeniem.
    To tez bedzie sprawdzone co by od razu nie ladowac sie w wydatki.Powiedzcie mi jeszcze prosze, jak jest zakonczony przewod masowy w komorze silnika, czy jest latwy dostep do miejsca dokrecenia do masy czy tez trzeba klasc sie pod auto? (156 TS 2.0)?
    No i gdzie tego miejsca szukac?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez alfisto ; 21-05-2009 o 00:03

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

A jaki masz silnik? bo to że ciężko odpalał z "pożyczonego" akumulatora, może być winą zbyt małej mocy rozruchowej tegoż.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

emac156
    Gość

Domyślnie

przeczyść klemy, usuń wszelkie naloty, nasmaruj wazeliną techniczną miałem podobną sytuację
    pozdrawiam