Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Skrzynia biegow, szarpanie...

Reks
    Gość

Domyślnie Skrzynia biegow, szarpanie...

Witajcie
    Jesli temat o takim problemie byl to przepraszam, lecz jak patrzylem byly podobne ale nie takie...

Objawy:
    -Czesto jedynka wchodzi ciezko (czasami musze puscic sprzeglo i wysprzeglnic jeszcze raz)
    -Przy szybkiej zmianie biegow.. bieg nr 3 potrafi zgrzytac
    -Bardzo czesto ale nie zawsze jak puszcze pedal gazu to po 1-2s nastepuje szarpniecie i samochod zaczyna zwalniac.. jakbym jechal na recznym albo i bardziej (jesli jade na luzie tego nie ma)
    -czasami jak puszczam sprzeglo i zaczynam jechac to w chwili puszczania sprzegla slysze jakby 'sklejenie' tarczy albo docisku ale obroty mi sie nie slizgaja

Co to moze byc?
    Mozliwe ze to z powodu zbyt malej ilosci oleju?

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

prawdopodobnie kończy się sprzęgło i czeka cię jego wymiana.sprawdź też stan oleju,jak będzie go za mało to koniecznie uzupełnij.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Skoro zgrzyta przy szybszej zmianie (i podejrzewam, że przy redukcji też) to pewnie synchronizator. Ciężko wchodząca jedynka to może być niskie ciśnienie na pompie hydraulicznej sprzęgła. Czasem, jak jest niski poziom płynu hamulcowego,( bo on również zasila pompę sprzęgła) tak się dzieje. Natomiast najlepiej odwiedź dobrego mechanika bez "alfafobii" i niech Ci to przeglądnie, łącznie ze wspomnianym przez andro34 olejem.

Roswell
    Gość

Domyślnie

Wg jest to własnie spowodowane niskim stanem oleju, bo też tak miałem u siebie, ale też prawdopodobnie jego uzupełnienie nie naprawi tego
    Ta skrzynia jest czuła na zbyt niski poziom oleju.

Reks
    Gość

Domyślnie

Panowie co do oleju.. (ja mam to auto krotko aby nie bylo na mnie)
    Wlalem 0,5l oleju i dopiero jest na MAX.. biegi wchodza o niebo lepiej..co do zgrzytania nie zauwazylem, a co do jedynki dzieje sie to duzoooo rzadziej
    Ale co do glownego problemu czyli szarpania przy zdjeciu nogi z gazu...dzieje sie to dalej..
    Zauwazylem ze kiedy sie to dzieje to na luzie obroty faluja lekko jakby silnik sie dusil..w sobote diagnozuje sonde itd

A sprzeglo moze byc na wykonczeniu bo stary wlasciciel mowil ze ma 50-60tys km.. a mechanik 3 miechy temu powiedzial ze jeszcze 'troche' na nim przejade.

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Też bym obstawiał sprzęgło

A co do szarpniecia i zwalniania po zdjęciu nogi z gazu to o ile zwalnianie jest naturalne i normalne, to szarpnięcie wskazuje na jakąś nieprawidłowość

Sam bym musiał u siebie sprawdzić poziom oleju w skrzyni jednak nie bardzo wiem jak się do tego zabrać w miarę najprostszy sposób

Reks
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał puotek Zobacz post
    Też bym obstawiał sprzęgło

A co do szarpniecia i zwalniania po zdjęciu nogi z gazu to o ile zwalnianie jest naturalne i normalne, to szarpnięcie wskazuje na jakąś nieprawidłowość

Sam bym musiał u siebie sprawdzić poziom oleju w skrzyni jednak nie bardzo wiem jak się do tego zabrać w miarę najprostszy sposób
    zwalnanie jest minimalnie szybsze po szarpnieciu niz normalnie...ale nie ma podczas zwalniania szarpania itd.

Co do poziomu oleju ja mam bagnet w skrzyni

Nelther
    Gość

Domyślnie

Pozwolcie ze sie podlacze pod temat Moze mi ktos powiedziec czy w 147 2.0 benzyna tez jest taki bagnet w skrzyni biegow?

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał Nelther Zobacz post
    Pozwolcie ze sie podlacze pod temat Moze mi ktos powiedziec czy w 147 2.0 benzyna tez jest taki bagnet w skrzyni biegow?
    Nie ma.
    Jest tylko od przodu śruba do wlewania oleju, a poziom odpowiedni jest wtedy, kiedy olej jest na jej poziomie. Jest to taki jakby korek na ampul 12.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Nelther
    Gość

Domyślnie

Dzieki bardzo Pablo!!!
    Co sadzisz o zalaniu skrzyni gestrzym olejem np. 80w90???
    Wiem ze powinno byc 75w80. Dodam ze skrzynia szwankuje.
    Tu jest opis dolegliwosci:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...iaty_bieg.html