Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Oryginał - Zamiennik - Podróbka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Pawlo147
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL 1.6/77kW, 3D, rok 2007

Domyślnie Oryginał - Zamiennik - Podróbka

Witam,
    Może gdzieś na Forum jest, może było. Poprawcie mnie jeśli tak.
    Przedstawiam pomysł na listę Firm które produkują (lub produkowały) części do naszych Alf.
    Czy listę części oryginalnych.
    Wg. tego założenia :
    - ORYGINAŁ to część dostarczana przez daną Firmę na "pierwszy montaż" lub do oficjalnego serwisu/dystrybutora Fiata jako część zamienna.
    - ZAMIENNIK to część innego producenta, dedykowana do danego modelu. Prawdopodobnie powstała na potrzeby rynku, koniunktury lub zakupu licencji od pierwszego producenta.
    - PODRÓBKA to część wykonana przez nie wiadomo kogo i podszywająca się pod ORYGINAŁ (tzw. "no name").
    Można podać : Firmę, model części (nr, typ jeśli występują).
    Zakładam iż mając takie dane wystarczy odszukać sklep z "dobrą" ceną i nie martwić się o jakość, trwałość i spasowanie.
    Tak aby Alfy jeździły i wyglądały jak trzeba !

Moja propozycja to :
    (dot. AR 147 FL)
    Wahacz przedni górny - TRW (zamienniki : SWAG, HART, MAXGEAR, LEMFORDER)
    Wahacz przedni dolny - TRW (zamienniki : SWAG, HART)
    Zderzak Przedni - Magneti Marelli
    Zderzak Tylni - Magneti Marelli
    Silnik wycieraczki tylnej - Magneti Marelli

Liczę na kontynuację lub korekty.
    Pozdrawiam Alfa......ów

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Zamienniki to właśnie podróbki
    Zawsze części oryginalne będą lepsze. Co nie oznacza, że wszystkie podróbki są złe. Jest wiele całkiem dobrej jakości.

Zdarza się często, że jakiś element produkowany z logo marki samochodowej, jest lepszy od tego bez, mimo że producent jest ten sam. Mogą różnić się normami produkcji, materiałem etc.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    W208 2.3

Domyślnie

Oryginał to część danego producenta wybrana na montaż w fabryce.I jeżeli jest dostępna w dystrybucji taka część nadal.Reszta to zamienniki(ogromn wybór).Może ciekawe by było gdyby tu podawać info z ASO co wybierają jako zamienniki.Podróbka to coś podszywające się pod inna markę,używając jego logo(słynne podróbki żarników xenon w identycznych opakowaniach itp).Myślę że nie można powiedzieć że zamienniki to podróbki.Choć są podróbki zamienników(hy hy).Raczej każdy zamiennik jakąś tam swoją nazwę ma-nawet te najtańsze.
    Ps.za tego Maxgeara zaraz na bank ktoś cię zgani hyhy
    Ostatnio edytowane przez Emil ; 12-11-2016 o 19:29

Auto

Domyślnie

Wywołałem temat bo........ mam potrzebę kilku zmian/napraw. Dostępność "dedykowanych" części jest spora. Ale skąd wiedzieć co jest warte a co nie. Właśnie z takiego miejsca jak Forum. Z doświadczenia użytkowników. Zaraz ktoś powie, że ma zamiennik i jest git! Być może tak. Nie przeczę. Ale jak się da to warto stosować części oryginalne. Jeśli się wie które to. Co jest co - opisałem na początku. I tu przytaknę koledze Emilowi. Podróbka to coś/ktoś kto podszywa się pod oryginał. Zamiennik nic nie udaje. Jest alternatywą dla oryginału, lepszej (rzadko) lub gorszej (częściej) jakości.
    Jak gdzieś ktoś napisał: "...części jest zbyt wiele aby taką listę stworzyć". Ale są grupy podzespołów wytwarzane przez jednego producenta, są elementy często wymieniane/naprawiane (sami wiecie jakie ), itd. itd...
    Może jednak warto. Może się przyda. Jak nie teraz to kiedyś. Jak to z Alfą......
    PS > Co z tym Maxgear'em ?

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

podróbka to coś z fałszywym oznaczeniem producenta
    ...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    W208 2.3

Domyślnie

Lista "zaufanych" producentów zamienników w danych grupach podzespołów(zawieszenie,hamulce,paski,pompy,czuj niki)
    jest dosyć wąska.A i tak znajdą się zaciekli przeciwnicy konkretnej firmy(nawet uznanej) oraz jej zwolennicy.Teraz pytanie co do oryginałów-jakich modeli miałoby to dotyczyć?Bo do niektórych już "oryginału" nie dostaniemy.Temat zmieni się w przepychankę pt.tamte jest be a tamte cacy-a wcale że nie...i t p.Na każdym forum jest sporo opinii w konkretnych działach co do części.Ale wiem o co Tobie chodzi-żeby początkujący Alfista nie sparzył się na częściach.Zamysł dobry ale może się z tego zrobić nieczytelny śmietnik bo będą wrzucone wyrywkowe opinie.Chyba że zrobić to na zadadzie sondy.Może...
    Ps.maxgear...wpisz w wyszukiwarkę maxgear opinie alfa forum...raczej budżetowa sfera chociaż...

Użytkownik Świeżak Avatar Espressivo
    Mieszka w
    Lubin, Dolnyśląsk
    Auto
    Była: Lancia Kappa ;AR147; Fiat Bravo II; Jest: 156 2.5V6 i 159 2.4

Domyślnie

Mógłby to być fajny temat gdybyśmy podawali chociażby informację jaka firma jest producentem oryginalnych części montowanych w nowym aucie lub sprzedawanych w ASO a zostawmy w spokoju już te podróbki...
    Np. Producentem większości oryginalnych filtrów jest UFI i teraz ktoś zamiast oryginału może kupić sobie ten sam co oryginał filtr taniej...
    Chętnie bym się dowiedział jaka firma jest producentem oryginalnych tarcz, klocków, wycieraczek, świec itd.
    Tylko, że taki temat to chyba powinien być osobny dla każdego modelu..

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Z tym, że nie zawsze to co idzie na pierwszy montaż to jest dokładnie to samo co produkty na rynek "aftermarket" mimo, że wychodzi z tej samej fabryki więc to warto tez brać pod uwagę ;]

Auto

Domyślnie

Dobra, za Maxgear'a mnie wyśmiano. A czy ktoś zna TEKNORT'a lub SRL ? Wahacze tych firm też są. Ceny całkiem, całkiem. Może ktoś już korzystał ?
    I tak jest z każdą częścią eksploatacyjną. Od tarcz po filtry. Do wyboru do koloru. Bądź tu mądry i kup .
    Własnie doszedł oczekiwany zderzak tylni. Nowy. Firmy Magneti Marelli , prosto z Włoch. Wg. dostawcy (poza ASO) coś co było produkowane na pierwszy montaż a teraz jako części serwisowe. Mogłem kupić zamiennik (trochę taniej) albo używkę (jeszcze taniej). Ale bałem się jakości i właściwego spasowania. Zobaczymy czy moja teoria się sprawdzi. Dam znać.

Auto

Domyślnie

......ciągnę temat. Potrzebuję Linki Hamulca Ręcznego do AR147 FL . Oryginał oczywiście. Ktoś wie jaka firma je robi ? Może są dostępne na rynku poza ASO.....