Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Brak komend dźwiękowych

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA ROMEO 159 kombi 2006

Domyślnie Brak komend dźwiękowych

Witam, w samochodzie nie ma żadnych komend głosowych, radio działa normalnie (radio jest bez nawigacji, zwykłe, oryginalne).
    Wcześniej nie działało Blue&me ale na to pomogło zainstalowanie języka angielskiego. Samochód łączy się z telefonem, z kierownicy można odebrać telefon, jednak nie słychać rozmówcy "z głośników", odbiorca słyszy mnie normalnie.

Tak samo jest z podłączonym pendrivem z muzyką do usb, normalnie można przyciskami z kierownicy włączyć muzykę, na wyświetlaczu pokazuje, że muzyka jest włączona i leci (wyświetla tytuł i czas) jednak muzyki tej z pendriva nie słychać z głośników,w głośnikach w tym czasie leci włączone radio/cd.

Czy ktoś może coś podpowiedzieć w tej sprawie? Szukałam w innych wątkach lecz nic nie znalazłam.

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Sprawdzałeś ustawienie Menu -> External Volume ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

albo kleme zdjac na 30min, nacrozne bolaczki b&m to czesto pomaga.

Auto

Domyślnie

Klemy były ściągane, co prawda nie na 30 minut ale były, ponieważ wymieniany był akumulator.
    External volume jest na poziomie 22, wydawało mi się że to bardziej jest od ustawienia głośności po ponownym włączeniu radia. Jednak na dniach ponownie sprawdzę ustawienia.

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

A żółta kostka, jak na obrazku poniżej, nie jest czasem wyciągnięta z radia?
    Licznik przebiegu nie miga, zakładam?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	104951d1376233234-aux-020.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	56.6 KB
ID:	215889

Auto

Domyślnie

Kostka jest podpięta
    Licznik nie miga.
    Jednak aktualizacja BLUE&ME o 5.5 nie chciała się wgrać.
    Dźwięku nadal nie ma.
    Już mi brak pomysłów na ten przypadek.

Cytat Napisał t0m Zobacz post
    A żółta kostka, jak na obrazku poniżej, nie jest czasem wyciągnięta z radia?
    Licznik przebiegu nie miga, zakładam?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	104951d1376233234-aux-020.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	56.6 KB
ID:	215889

Auto

Domyślnie

aktualizacja była wgrywana z pendrive który wcześniej działał bez problemów? pendrive wcześniej sformatowany pełnym formatem na FAT32 i tylko wgrane potrzebne pliki (bez zbędnych innych plików/folderów)? aktualizacja robiona jak? najpierw wgrany mini programik do sciągnięcia konfiguracji samochodu? ten etap przeszedł dobrze? wtedy na stronie blueandme wyświetliło Ci dla tego pliku właśnie aktualizacje do 5.5 i 5.6? czy może od kogoś masz jakiegoś gotowca 5.5 (tak się nie robi update'u)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

Podejrzewam niepoprawnie wgrany software. Wykonanie poprawnego upgrade-u, jak sugeruje kolega [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] powyżej, może ożywić moduł.
    Alternatywnie, znajdź kogoś z MES-em (o ile sam nie masz, bo warto).
    1. W podsystemie Dashboard połącz się z modułem Convergence (Blue&Me). W zakładce Errors przejrzyj ewentualne błędy. Mogą być wskazówką co do przyczyn problemów.
    2. W podsystemie Body wybierz CAN Setup / PROXI Alignment Procedure i połącz. W zakładce Adjustments sprawdź wartość w pozycji Audio output, powinno być Stereo Audio / CAN tel mute. Jeśli jest Mono audio / analog tel mute, kliknij Execute i przełącz na Stereo. Po takim przełączeniu trzeba będzie wykonać procedurę PROXI (pierwsza pozycja z góry) - jeśli było Stereo i nic nie zmieniałeś, to PROXI jest zbędne.

Auto

Domyślnie

Aktualizacja była robiona z tego samego pendrive (1gb) co wgrywany język, przy wgraniu języka nie było problemu. Pendrive jest za każdy razem formatowany w systemie fat32 do tego pełnym formatem.
    Konfiguracja była ściągana tak jak było w jakiejś innej rozmowie opisane, czyli ściągnięty program odczytujący, następnie wgrany na stronie blue&me i tam wyświetliły się aktualizacje 5.5 i 5.6. Najpierw była próba wgrania 5.5, później 5.6 jednak przy każdej próbie wyskakiwał ERROR 10. Później byl wgrany język angielski bo okazało się, że go niema (to chociaż zaczął się telefon łączyć z samochodem) następnie kolejne próby ponownego wgrania aktualizacji (z różnych pendrive, a nawet z karty 128MB).

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    aktualizacja była wgrywana z pendrive który wcześniej działał bez problemów? pendrive wcześniej sformatowany pełnym formatem na FAT32 i tylko wgrane potrzebne pliki (bez zbędnych innych plików/folderów)? aktualizacja robiona jak? najpierw wgrany mini programik do sciągnięcia konfiguracji samochodu? ten etap przeszedł dobrze? wtedy na stronie blueandme wyświetliło Ci dla tego pliku właśnie aktualizacje do 5.5 i 5.6? czy może od kogoś masz jakiegoś gotowca 5.5 (tak się nie robi update'u)

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał justyna1441 Zobacz post
    Witam, w samochodzie nie ma żadnych komend głosowych, radio działa normalnie (radio jest bez nawigacji, zwykłe, oryginalne).
    Wcześniej nie działało Blue&me ale na to pomogło zainstalowanie języka angielskiego. Samochód łączy się z telefonem, z kierownicy można odebrać telefon, jednak nie słychać rozmówcy "z głośników", odbiorca słyszy mnie normalnie.

Tak samo jest z podłączonym pendrivem z muzyką do usb, normalnie można przyciskami z kierownicy włączyć muzykę, na wyświetlaczu pokazuje, że muzyka jest włączona i leci (wyświetla tytuł i czas) jednak muzyki tej z pendriva nie słychać z głośników,w głośnikach w tym czasie leci włączone radio/cd.

Czy ktoś może coś podpowiedzieć w tej sprawie? Szukałam w innych wątkach lecz nic nie znalazłam.

Pozdrawiam
    Wracajac do Twojego pierwszego posta. Napisalas ze w przypadku rozmowy telefonicznej Ty nie slyszysz rozmówcy, czy jest cisza czy slyszysz dalej np radio (nie przelacza zrodla dzwieku - wypisuje na radiu cos typu Phone albo Voice)? Napisalas tez ze w przypadku puszczenia MP3 z pendriva zamiast muzyki slyszysz radio lub CD - serio, czy chodzilo Ci o to ze jak puscisz radio czy CD to gra, ale jak USB to cisza?

skoro masz USB to na 99% jestem pewnien, ze podlaczenie sygnalu audio pomiedzy module B&M a radiem masz na zoltej kostce - bo ona jest stereo (a przelaczanie zrodla leci po CAN). w autach bez USB z prostsza centralka B&M taka z numerem zaczynajacym sie cos 606.... czy jakos tak (tylko telefon), polaczenie do radia jest mono I do tego jest pin sterujacy przelaczajacy na zrodlo dzwieku z B&M (nie po CAN), czyli kostka zielona.

Ja bym tak na wszelki wypadek sprobowal polaczyc sie z centralka B&M MESem (potrzebna pelna wersja), przynajmniej bedziesz wiedziala ze centralka jest podlaczona i da sie z nia pogadac. Moze jakies bledy wyswietli to cos sie dowiesz? Radio tez dobrze byloby sprawdzic jakos, tylko mimo ze jest podpiete pod CAN, to nie ma go na liscie urzadzen do podlaczenia w MESie Ale skoro licznik nie miga to chyba jest widoczne po CAN (wyswietla Ci np dane stacji radiowej RDS pomiedzy zegarami? jesli tak to CAN musi dzialac w radiu)

moze cos jest uwalone z kablem laczacym B&M z radiem zolta wtyczka? Patrzylas na kable, czy nie jest gdzies cos urwane/przetarte itp? Moznaby tez wykonac test. Sygnal z B&M na zolta wtyczke to zwykly signal liniowy audio. Moznaby puscic muzyke z USB czy rozmowe telefoniczna, przy odlaczonej zoltej wtyczce od radia, i podlaczyc sie do jakiejs mini wiezy (chinch-e Line In) i sprawdzic czy slyszyszysz audio z B&M. Jesli to dziala to przynajmniej wiesz ze B&M jest OK, i nie ma co go probowac updatowac.
    Mozna tez zrobic odwrotny test, podlaczyc wyjscie z jakiegos urzadzenia domowego audio (Line Out) do radia na odpowiednie piny zoltej wtyczki (takie wtyczki sa dostepne za pare zlotych z piami albo i z gotwym kabelkiem na chinche) i sprawdzic czy jak przelaczysz sie na USB czy tel, to czy slyszysz z glosnikow muzyke ktora puscilas z zewnetrznego zrodla - jesli to zadziala to bedziesz wiedziala ze radio jest OK i przelaczanie go po CAN dziala.

wtyk do centralki B&M dobrze wlozony? próbowalas wyciagac/wkladac?

skad jestes? gdybys bywala gdzies w Bielsku-B to moglbym Ci kiedys na to looknac (mam MESa, kabel, rozne piny/kable audio/wtyczki) jesli sama nie masz sprzetu/mozliwosci zrobic sprawdzenia o ktorych pisalem. no i moznaby probowac podmienic moduly B&M lub radio pomiedzy autami w razie czego (do tych drugich potrzebne karty kodowe radia, do swojego nie mam, ale ponoc na necie gdzies to mozna wygenerowac).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.