Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Czujnik klimy, alarmu, zaślepka, czy co to jest?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kappa 2,4 TDs 124KM 1996, Alfa 147 1,6 120KM 2002

Domyślnie Czujnik klimy, alarmu, zaślepka, czy co to jest?

Witam.Od pewnego czasu zastanawiam się, co to za "coś" umieszczone pod szybą za kratką środkową nawiewu. EPER (z fiat club) określa to niewiele mówiącym stwierdzeniem czujnik i podając nr 46545740. Eper ma ten czujnnik pokazany w połączeniu z klimą. Na allegro ten sam czujnik znalazłem w aukcjach o alarmie fabrycznym (zastanawiam się nad znalezieniem elementów, skompletowaniu i podłączeniu, ale to temat jakiego na forum jeszcze nie szukałem). Moje pytania: Co to jest, od czego, czy jest jak go wyciągnąć (eper pokazuje jakby się otwierał) bez wyciągania connectnav (kratka wentylacji przykręcona), oraz jak sprawdzić czy to działa? Nie wydaje mi się, żeby to było od alarmu, bo u mnie najwyraźniej go nie ma. Ale czujnik zaparowania też to raczej nie jest, podobnie jak nie od temp... :|Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20161231_154101.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	96.4 KB
ID:	218803

PS. alfa benzynowa 1.6 120KM 147 z 2002 roku, wersja distinctive, klima 2 strefowa.
    Ostatnio edytowane przez Michal198422 ; 02-01-2017 o 17:57

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 jtdm 120km 2005. 5d

Domyślnie

To czujnik nasłonecznienia ( układ i sterowanie klimatyzacją ).

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Babadook34
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 147 2003r 1.9JTD 140KM

Domyślnie

A jednak człowiek uczy się przez całe życie, myślałem Panowie, że jest to "antenka" od sterowania centralnym zamkiem z pilota. A wiecie może gdzie jest rzeczona "antenka" od centralnego?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 jtdm 120km 2005. 5d

Domyślnie

U mnie antena ( kawałek kabla ) jest na grodzi przedniej . Mniej więcej pomiędzy zegarami a radiem .

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Hasło w google: instrukcja obsługi Alfa 147. I mamy: https://www.google.pl/search?q=instr...nQL5PBXtuBnLgD

Radzę przeczytać i poznać własne auto

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Babadook34 Zobacz post
    A jednak człowiek uczy się przez całe życie, myślałem Panowie, że jest to "antenka" od sterowania centralnym zamkiem z pilota. A wiecie może gdzie jest rzeczona "antenka" od centralnego?
    Różnie. Może być na słupku przednim u dołu, może za zegarami, może być wzdłuż zawiasów pokrywy bezpieczników (tej pod kierownicą).

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kappa 2,4 TDs 124KM 1996, Alfa 147 1,6 120KM 2002

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Hasło w google: instrukcja obsługi Alfa 147. I mamy
    Szukałem i w instrukcji i po sieci i nigdzie nie znalazłem info co to jest. Stąd na forum pytanie zadałem Jeśli masz wersję instrukcji, gdzie jest ten czujnik wskazany, to proszę o linka, lub nią samą Ewentualnie pokazanie, że jestem ślepy np zrzutem ekranowym z opisem tego elementu A instrukcję to i od przed i od po lifta czytałem. Przy klimie wymieniony jedynie od zaparowania szyb.. NIGDZIE nie był pokazany ten element. Nawet w EPER, jak napisałem, jest to opisane jedynie jako CZUJNIK w układzie klimy, ale nie napisali od czego (chyba, że w tym onlinowym z fiatklub są braki bo stary itp - wątpię).

Cytat Napisał pbor
    To czujnik nasłonecznienia ( układ i sterowanie klimatyzacją ).
    No to niby on steruje ustawieniem na szybę itp. Ale od tego jest ten od zaparowania szyby wierząc instrukcji :| Działa we wspólpracy z czujnikiem zaparowania, zastępuje go, czy jak? Jeśli podłączę czujnik zaparowania, to nie będzie się "gryzł" z tym od nasłonecznienia? Bo już zgłupiałem do reszty.. :|