Witam
A więc tak podczas dodawania gazu, pedał sprzęgła zaczyna wibrować. Stawiam na docisk, przebieg auta to 120 tys
Witam
A więc tak podczas dodawania gazu, pedał sprzęgła zaczyna wibrować. Stawiam na docisk, przebieg auta to 120 tys
watpliwa sprawa ze to sprzeglo. 120 tys...... albo krecona. Masz objaw konczcego sie sprzegla lub poduszka pod silnikiem
Brak sprężynki pod pedałem sprzęgła
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Poduszkę silnika będę wymieniał na dniach. Możesz dać linka allegro jak wygląda ta sprężynka ?
A jak delikatnie naciśniesz czuć coś w pedale? U mnie podobne objawy sygnalizowały kończące się sprzęgło..
Czuć lekkie wibracje, podczas jazdy jak dodaje więcej gazu to wibracje się zwiększają.
No to obawiam się że wibracja pochodzi z docisku, łożyska, bądź tarczy. U mnie tłumiki skrętne na tarczy sprzęgła się rozleciały (sprężyny się obluzowały) i strasznie szarpało przy ruszaniu, zmianie biegów, jechaniu na pół sprzęgle. A do tego kawałki gniazd sprężyn wpadały mniędzy tarczę a docisk i czasami w ogóle nie wyprzęgał. A i łożysko stracznie już szumiało. Do wymiany poszedł komplet koszt 750zł za graty (2.0 TS).
Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 15-05-2012 o 17:55
U mnie było wymieniane kompletne sprzęgło plus wysprzęglika w zeszłym roku. Jak jadę normalnie ze stałą prędkością i lekko dotknę pedał sprzęgła, to wyraźnie czuć wibrację.
Czy to jest normalne, jest się czym przejmować?
Dla mnie nie jest to normalne, raczej nie powinno wibrować.
Łożysko dolega do docisku i jakieś tam wibracje będą przenoszone nawet przy sprawnym sprzęgle...