Witajcie!
To mój pierwszy post, tak w ogóle jestem Krzysiek. Jeszcze nie mam żadnej Alfy, ale czynię starania by to zmienić. Ogólnie jestem fanem tej marki, ciężko powiedzieć dlaczego, przyszło to samo nie wiadomo kiedy. Co ciekawe nikt z mojej rodziny ani znajomych nie miał Alfy, dlatego ja postaram się przełamać lodyA teraz do rzeczy.
W mojej okolicy znalazłem w sumie całkiem fajny samochód, za dobre pieniądze (ale nie jakieś podejrzanie dobre). Sprowadzony z Holandii przez osobę prywatną, naprawdę zadbany i ładnie utrzymany, dobrze wyposażony. Niestety auto to ma jeden poważny mankament, mianowicie okropnie kopci i śmierdzi olejem (spaliny, nie auto). Z tego co sprzedający powiedział, to samochód na zimnym odpala bardzo dobrze, sam zresztą widziałem, bo odpalaliśmy go na zimnym, natomiast ma problemy z odpaleniem na ciepłym. Wyczytałem gdzieś, że kombinacja tych objawów świadczy o zużytych pierścieniach, zimny olej jest gęsty, więc uszczelnia, natomiast na ciepłym spada kompresja. Do posta załączę film jak to wygląda. Mam do was pytanie, wiele z was ma Alfy, wiecie co je trapi. Czy to faktycznie może być to? Mechanik powiedział 1000 zł za robociznę pierścieni, dodatkowe części pewnie z 500-700zł, tyle byłbym w stanie dać. Auto ładnie trzyma obroty, przyspiesza w sumie nieźle, choć spodziewaliśmy się czegoś lepszego. Ale dopiero po jeździe wyczaiłem, że była włączona klimatyzacja, to się pewnie przyczyniło do spadku mocy. Może ktoś z was z doświadczenia wie ile to sumarycznie może wyjść. Nie jestem jakimś handlarzem, nie chcę na tym zarobić, chciałbym po prostu mieć dobry samochód. Jeżeli taka akcja jest cokolwiek warta, to w sumie lepiej stargować cenę ze względu na usterkę, zrobić ją i mieć dobry silnik, niż kupić coś innego, co i tak może niedługo paść, a płacić dużo więcej.
Tutaj film youtu.be/f-Q4eyserW8 (niestety muszę w ten sposób, nie mam 10 postów)
Drugi film z pokazaną pracą silnika youtu.be/E9xu1eQrNo0
Pozdrawiam!