Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: demontaż tylnej półki Alfa 159 fl sedan

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie demontaż tylnej półki Alfa 159 fl sedan

Czy ktoś może mi doradzić jak zdemontować tylną półkę w Alfie 159 sedan wersja z rozkładaną tylną kanapą?
    Będę wdzięczny za pomoc osobom, które to już przerabiały. Przymierzam się do tego w celu montażu subwoofera BOSE, ale nie chcę niczego uszkodzić.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Info Ci podam przez telefon bo mam rękę uszkodzoną (śrubokręt zamontowałem w dłoni prawie na wylot...). Jak ją wyleczę zrobię opis ze zdjęciami i może manual w dziale "Zrób to sam".

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Info Ci podam przez telefon bo mam rękę uszkodzoną (śrubokręt zamontowałem w dłoni prawie na wylot...). Jak ją wyleczę zrobię opis ze zdjęciami i może manual w dziale "Zrób to sam".
    Dzięki wielkie, mniej więcej wiem już jak się za to zabrać
    Wracaj do zdrowia.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MikeDraven
    Mieszka w
    Bogatynia
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    . Przymierzam się do tego w celu montażu subwoofera BOSE, ale nie chcę niczego uszkodzić.
    Pozdrawiam.- Rafał
    Montujesz sam sub czy całe bose? bo też sie przymierzam i mam malą zagwozdkę z oryginalną wiązką do bose, a dokładniej do czego podłączyć żółtą kostkę, idącą do radia której nie ma w wiązce a służy ona do wzbudzania wzmacniacza po włączeniu radia. Jedyna możliwośc jaką znalazłem w wiązce bose to czarna dwupinowa kostka do której podłącza się w bagażniku zasilanie wzmaka i tuby, poprzez odpowiednie bezpieczniki. Jeden kabel jest czerwony a drugi biały. Czerwony jak mniemam jest do zasilania, ale nie wiem do czego jest biały?
    "Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson

Pomogłem? Dodaj punkt reputacji (gwiazdka pod postem)

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Mam kompletne bose, na pewno będę montował subwoofer ze wzmacniaczem, a co zrobię z głośnikami, tego jeszcze nie wiem. Nie za bardzo mam ochotę inwestować w audio więcej.
    Co do podłączenia, to dla mnie jest to czarna magia, więc oddam auto do znajomego elektronika, ale najpierw chcę zamontować subwoofer w półkę, żeby miał to już gotowe i dlatego pytam jak ją zdemontować.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MikeDraven
    Mieszka w
    Bogatynia
    Auto
    brak

Domyślnie

Samo połączenie nie jest skomplikowane, wszystko jest na schemacie. Pozostaje tylko kwestia tej zółtej kostki
    "Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson

Pomogłem? Dodaj punkt reputacji (gwiazdka pod postem)

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Tak sobie pomyślałem, że chyba pojadę po bandzie i wytnę otwór w tylnej półce bez jej demontażu
    Dostęp nie jest wcale taki zły, poza tym mam drugą półkę z maskownicą bose z której mogę "zdjąć" wymiar co i gdzie wyciąć
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Kiedyś demontowałem, ale szczegółów nie pamiętam. Na pewno trzeba zdjąć plastiki słupków C, kilka śrub jest za oparciem kanapy i od strony bagażnika.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał slon Zobacz post
    Kiedyś demontowałem, ale szczegółów nie pamiętam. Na pewno trzeba zdjąć plastiki słupków C, kilka śrub jest za oparciem kanapy i od strony bagażnika
    Dokładnie tak. Tłumaczył mi to dokładnie Belfer. W skrajnych przypadkach trzeba demontować siedzisko kanapy... Wolałbym tego jednak uniknąć, dlatego muszę dobrze to zaplanować i być może wytnę otwór na subwoofer bez demontażu półki.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Opiszę krótko, jak zdemontować półkę.

Trzeba zacząć od tego, że w 159 mamy wersje ze składanym oparciem i z montowanym na stałe. Ja tym razem rozbierałem tą ze składanym tyłem. W tej drugiej wersji mamy inaczej montowane oparcie i jego demontaż polega na odkręceniu śrub między progiem a siedziskiem. Miejsce to widać na jednym ze zdjęć z czarną skórą. Więc w jednej wersji demontujemy całe oparcie a w drugiej tylko te boczki, które zostają po złożeniu oparcia. Boczki są montowane na 2 śrubach. Górna jest widoczna i dość dobrze dostępna a drugą można odkręcić bez demontażu kanapy (który to jest nieco utrudniony przez idiotyczny patent z klipsami mocującymi, łamiącymi się dość łatwo). Trzeba jedynie odgiąć róg kanapy i odkręcać ją małą grzechotką lub płaską 10'tką.

Wyjęcie półki wiąże się też z demontażem tapicerki na słupkach. Jest ona montowana na dwóch śrubach i dwóch kołkach zaznaczonych na zdjęciach. Jedna śruba jest pod dekielkiem z napisem Airbag, który można łatwo podważyć i wyjąć. Kołki są elastyczne i odciągnięcie tego poszycia nie będzie problemem.
    Żeby półkę wysunąć musimy ją jeszcze odkręcić. W zależności od wersji/rocznika ma ona 2 lub 3 śruby mocujące dostępne w bagażniku. Jedna na środku, widoczna na górnej ściance bagażnika a dwie są schowane pod końcami tapicerki. Tapicerkę odginamy, odkręcając uprzednio 2 nakrętki plastikowe (bodajże na klucz 13) trzymające tapicerkę. Reszta śrub i kołków jest umiejscowiona za oparciem i widać je bardzo dobrze po zdemontowaniu oparcia lub złożeniu siedzeń i demontażu boczków.
    Wysuwając półkę należy pamiętać o odpięciu trzeciego światła stopu.
    Dokładniejszy opis z większą ilością zdjęć mojego autorstwa (niektóre z sieci stąd niska jakość) postaram się zrobić, jak mi ręka dojdzie do ładu i umieszczę go w dziale "zrób to sam".
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9de985af45b79a81737b5b160097.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	29.6 KB
ID:	220785   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fd582b3446f7a7d4bc0dcb797036.jpg
Wyświetleń:	41
Rozmiar:	32.1 KB
ID:	220786   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20170127_016.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	26.5 KB
ID:	220787   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję