Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Problem z biegami

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie Problem z biegami

Miałem problem ze zmianą biegów:
    1 dosyć ciężko wchodziła
    wrzucając 2 czuć było jakby przeskakiwały ząbki ?
    Na początek za radą Forum wymieiłem olej w skrzyni na oryginalny

Teraz jest tak:
    1 wchodzi lżej ale nie bez oporów, na 2 też lepiej, ale nie idealnie, im wolniej jadę tym lepiej
    3 przy wolniejszej zmianie zgrzyta, a przy szybszej czuć tylko zazębianie.
    Tak jakby sprzęgło nie rozłączało do końca?
    4,5 i 6 raczej OK.

Jak na postoju (przy pracującym silniku) wcisnę sprzęgło i wrzuce 1 czy inny bieg to potem wszystkie biegi wchodzą lekko i idealnie. Jak potem puszcze sprzęgło i znów wcisne żeby wrzucić bieg - czuję przeskakiwanie zębatek tak jak za pierwszym razem

Podczas jazdy problemy z biegami wystepuja tylko przy zmianie z niższego na wyższy bieg. Przy redukcji wszystkie biegi wchodzą lekko - nawet 3 z 4 albo z 5

Sprzęgło dosyć nisko łapie

Co to może być?
    Naczytałem się o synchronizatorach i linkach i sprzęgle?

Byłem a ASO - mówią że sprzęgło się kończy - koszt wymiany dosyć spory, dlatego chciałbym poznać Wasze opinie.

I jeszcze jedno... Jak na postoju puszczam sprzęgło przy pracującym silniku, bez wrzucania biegu, słyszę jakieś dźwięki, jakby szelest, przytarcie czy cos w tym stylu. Może słychac jak sprzęgło załapuje?

adasco
    Gość

Domyślnie

Szelest powoduje chyba lozysko oporowe.
    ale zanim zrobisz alarm, przjrzyj sie mechanizmowi wybierajacemu biegi, spogladajac od strony silnika, kapke ponizej serwa. Tam masz sruby, ktore z nieznanych mi powodow lubia sie luzowac.
    Ostanio walczylem z tym dranstwem, az w koncu potraktowalem gwint takim prepraratem Loctite'a przeciwko odkrecaniu sie srub.

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

od spodu czy z góry? Nie bardzo wiem gdzie tego szukać. Mam JTDM-jet. Jest tak samo jak u Ciebie?

przemo27
    Gość

Domyślnie

A ja zapytam , jakie serwa ? Chodzi o śruby na linkach , czy jakieś inne ? Mam analogiczny problem w swojej 2,4 JTD 10v przy szybkim puszczeniu sprzęgła coś terkocze. Biegi właśnie wchodzą jak kolega opisał w swoim problemie. Robiłem przegląd skrzyni , wymianę sprzęgła , koła 2-mas , siłownika , pompy sprzęgła oraz linki zmiany biegów i już nie mam pojęcia co jeszcze można zrobić.

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

przemo27 wczoraj byłem u Specjalisty od Alf z forum KARP - mówił że szprzęgło ale można jeszcze jeżdzić, pojechałem też do ASO Fiata i także mówią że sprzęgło, ale jeszcze można jeżdzić
    Poza tym Pan w ASO Fiat mówił że gdyby synchronizatory siadały, to ciężko robiłoby się redukcję a u mnie przy redukcji biegi wchodzą elegancko, ciężęj przy przyspieszaniu.
    W poniedziałek byłem w ASO AR i jak pisałem mówią że sprzęgło i wymieniać,

Z "ankiety" wychodzi 3 x sprzęgło i 2:1 żeby jeszcze nie wymieniać... chyba tak zrobie. Będę obserwował problem... chociaż 3 dosyć mnie denerwuje

przemo27
    Gość

Domyślnie

Eh ja mam wymienione sprzęgło i dalej jest ten problem. Mechanik , który sprawdzał mi skrzynie wypolerował tylko wałek i twierdził że reszta jest w dobrym stanie a synchronizatory wyglądają jak nowe. Wymienię jeszcze poduszki zawieszenia silnika i skrzyni bo już mi pomysłów brak ( chociaż mechanicy twierdzą , że poduszki są ok to jakoś w to wątpię bo budą trzęsie przy odpalaniu i gaszeniu ) .

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

A co Ci mówią mechanicy, co może być powodem takiego przełączania biegów? Ten typ tak ma?
    Kolega mjący taką samą AR twierdzi, że u niego jest jeszcze gorzej i nic z tym nie robi więc już nie wiem...

przemo27
    Gość

Domyślnie

Ja już nie wierze w zapewnienia mechaników "ten typ tak ma" samochód wykazujący anomalia i znacznie odbiegający od standardów nie trafił by do klienta. Często mechanicy tak mówią a inżynierowie twierdzą inaczej . Wiem , że utrudnia zmiana biegów nie jest sprawą normalną. W rodzinie jest wiele samochodów "2 fiaty punto ,bmw 315, reno kangoo, ww cady( ten to akurat w pracy), daewoo leganza , daewoo nexia, peugot206 ,toyota yaris , bmwx3 , audi80 , i w żadnym , nawet 20letnim bmw problem nie występuje. Kilka razy widziałem jak są naprawiane samochody , gdzie nie usterka nie jest łatwa do zlokalizowania ( rozkręcają smarują lub nie i skręcają , czasem coś zostanie i jest dylemat ) Ja po wizycie u profesjonalistów miałem wyciek ze skrzyni , niedokręconą osłonę silnika , niedokręcony zderzak , uszkodzoną rurę ic kolektor ssący ( dziura 1,5 cm musiałem kupić nową ) , ocierający klocek o tarcze hamulcową , wybrudzoną tapicerkę i 1/4 paliwa mniej.

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

to że mechanicy psują to norma... niestety. Mam znajomego w sklepie z cześciami i mówi że nie jest mi wstanie polecić zadnego warsztatu, bo warsztaty nastawiaja się na ilość napraw i każda naprawa ma swoje czasy realizacji. Mechanik musi się więc spieszyć zeby zdążyć - stąd też robi byle jak - nie dokręci śruby, nie zaczepi czegośc itd... Ten sam mechanik pracujący prywatnie, po godzinach robi wszystko wolniej i dokładniej....
    Sam miałem np nie złozony tunel środkowy po wymianie linki ręcznego, zgubioną śrubę od koła, nie zapęte opaski na IC itd...

wracając do szkrzyni.. skoro 3 osoby - nieznające się nawzajem, mówią o sprzęgle to chyba mają racje?? przynajmniej w moim wypadku...

przemo27
    Gość

Domyślnie

Jeśli nie rozłącza do końca to problem może być w instalacji hydraulicznej ( pompa + siłownik sprzęgła ) jedne z tańszych elementów ale wtedy mogło by zgrzytać przy przełączaniu . Ja je wymieniałem i nic to nie dało. Szumy itp. efekty mogą wtedy występować , zostaje jeszcze uszkodzone łożysko oporowe na sprzęgle (często okazuje się po demontażu , że cudem się jeszcze 3-ma). Siłownik masz w skrzynce czy na zewnątrz ? Z resztą i tak skrzynia do demontażu , żeby się do sprzęgła dostać ( 1cały lub 2 dni roboty , robocizna od 200-300 w Krakowie )