Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Temat: Trzecia turbina w ciągu 10 miesięcy, POMOCY !

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16v 140KM

Domyślnie Trzecia turbina w ciągu 10 miesięcy, POMOCY !

Witajcie. Swojego brzydala zakupiłam w kwietniu ubiegłego roku. Po miesiącu użytkowania padła turbina po raz pierwszy. Turbina zregenerowana po 20 min jazdy padła ponownie. Odmówienie zwrotu na gwarancję z winy mechanika (podobno źle założona). Druga turbina zregenerowana kupiona przez mechanika. Żyła do wczoraj... kolejna regeneracja mnie czeka.. może możecie nakierować mnie na możliwą przyczynę tak częstego padania turbo?? Napewno coś jest wadliwego ale nie można dojść co. Auto i turbinę oglądało dwóch nie związanych ze sobą mechaników i rozkładają ręce. Przy wcześniejszym montażu turbiny było sprawdzne m.in. ciśnienie oleju w silniku na wolnych obrotach i drożność odpływu oleju z turbiny.Wczoraj dodatkowo wymieniłam całą chłodnicę+czujnik ABSu. Ta turbina to po nocach mi sie już śni !!

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Regeneracja była robiona w tym samym miejscu?
    Jakby ci to powiedzieć moja obecna turbina na początku też wydawała się dobra, a jednak okazało się że ktoś się nie postarał

Auto

Domyślnie

Pierwsza turbina regenerowana w Mielcu, druga nie wiem gdzie bo mechanik kupił.. Gwarancja niby rok czasu jest aleeee.. jak będzie to nie wiem.. Tak naprawdę to żaden mechanik się nie chce tego czepić i odsyła mnie do tego , kto to zakładał.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Ale w jakim sensie padła turbina? Jakie są przyczyny? Co się z nią dzieje? Tarcie słychać? Silnik się rozbiega przez uszkodzone/zużyte uszczelniacze?

Auto

Domyślnie

Turbo nie załącza , brak mocy, przyspieszenia. Słychać metaliczny dźwięk, najparwdopodobnie od wiatraczka turbiny. Co do silnika to nie mam pojęcia .

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Mechanik założyłby na sucho bez zalewania olejem? wtedy mogłaby się przytrzeć, co do nie startowania to jakby kwestia regulacji sztangi, chyba, że nie wyważona. Metaliczne dźwięki świadczą o uszkodzeniu wirnika. Cholera teraz wie po której stronie leży wina... Ogólnie dramat, koszty , problemy i brak auta.
    Mi robił regeneracje forumowy Weloo. Turbina ogarnięta na 3 dzień była z powrotem. Nic nie musiałem ustawiać, wszystko P&P. Fakt zapomniałem jej zalać i przykręciłem wszystko, wtedy się obudziłem, że strzykawka jest w zestawie Elringa. Odpiąłem wtryski i kręciłem wałem żeby pompa ją zalała sama. Bałem się, że to nie wystarczy ale wystarczyło. Przed demontażem turbiny weloo kazał zrobić płukankę silnika i zmienić olej na coś innego niż Castrol, który wtedy miałem. Latam już ponad 2 lata na MaxLife 10W40 i jest elegancko. Co wymianę oleju idzie płukanka. Turbinę wymieniałem z pomocą ojca. Pół dnia nam to zajęło, bo pierwszy raz, ale mam nadzieję, że ostatni.
    Mechanik powinien zająć się zwrotem turbiny. Na wszelki wypadek wymień i mechanika i dobrze wypłucz silnik, bo może ktoś zalał jakiegoś doktora czy inny szajs i są gluty w układzie typu smoła.

Jaki olej zalał mechanik? W 16v powinien być 0 lub 5W . W 8v może być 10W.
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 02-03-2017 o 07:43

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Ja w 8v mam 5w-40 castrol. Coś może się dziać złego?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Nie powinno, ogółem marka bardzo znana. Zasugerowano mi, że Castrol ma tendencje do "tworzenia" smoły, i że jest po Mobilu najczęściej podrabiany. Dałem się podpuścić a ile w tym prawdy to już hydrozagadka. Kupujcie najlepiej z pewnych źródeł. Nie oszczędzajcie i nie kupujcie w marketach lub w super cenach z allegro, chyba, że sprzedającym jest autoryzowany przedstawiciel marki.
    Sprecyzuje :
    8v - może być 0W, 5 W i 10W
    16v - 0W i 5W.
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 02-03-2017 o 08:35

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Nie no jak turbina padła po 20 min jazdy to bym odstawił do tego mechanika i niech on udawania poprawność montażu serwisantowi turbiny i niech oni załatwiają to między sobą bo to nie klient ma dbać o poprawność wykonanej usługi. Jaja jakieś scyzoryk się w kieszeni otwiera. Demontaż turbiny, do rzeczoznawcy i na gwarancję.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Wszystko czytamy a nie początkowe dwie linijki.
    Turbo może ci po paru tygodniach paść nowe i świetnie zregenerowane. Najczęściej to nie auto się psuje, tylko łącznik je psuje
    Takie podstawowe pytania:
    1. Jak auto jest użytkowane- jakie trasy, czy lubisz przycisnąć po kilku minutach pedał gazu itd.????
    2. Co ile wymiana oleju i jaka to oliwa itd.

Specyfikacje z roku 2003 można sobie wsadzić miedzy bajki, bo oleje 10W w tym czasie strasznie poszły w dół z jakością jak i cała reszta. A co do Castrola to ja go nie lubię i dla mnie to chłam, ale w normalnym użytkowaniu styka przy wymianach co 10 tysi
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 02-03-2017 o 09:05