Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Jakie macie koło zapasowe?

E.T.
    Gość

Domyślnie Jakie macie koło zapasowe?

Czy dobrze mi się wydaje że oryginalna zapasówka jest niepełnowymiarowa?

Niestety u mnie leży w bagażniku pełny wymiar 205 15" , na to walnięta jakaś decha przykryta dywanikiem który zgadza się na wymiar i kolor , ma wyprofilowane wycięcia ale nie jestem pewien czy jest oryginalny. Gdzies w necie widziałem zdjęcie bagażnika 164 i na tym dywaniku było wytłoczone wielkie logo Alfy, chyba z gumy.Ma ktoś coś takiego?

Obecny zapas jest na jednej z 4 felg Zendera które dorzucił PW, chiałbym je w końcu na zime wykorzystać i chyba muszę poszukać oryginalnego koła zapasowego. Do tego najchętniej oryginalną podłogę, bo już mnie długo ta cepelia denerwuje, choć zachodzę w głowę jak to ma tam leżeć i na czym się podpierać bo jakieś to nieregularne wszystko.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Garlica Murowana/Kraków
    Auto
    Alfa 164 2.0 v6TB

Domyślnie

Ja w swojej Alfie też mam pełny wymiar i tą deskę pokrytą dywanikiem mam taką samą jak Ty, bez żadnego loga. No i to jest chyba oryginał, a to co widziałeś z tym logiem to musiała być podróba

Skandahl
    Gość

Domyślnie

W poprzedniej 164ce też miałem pełnowymiarowe koło zapasowe, czyli w AR 164 z 90 roku było koło (na feldze stalowej) 195/65 R15, więc wydaje mi się że zawsze było pełnowymiarowe. W Q4 nie mam wcale, ale z racji wymiany opon letnich raz na rok jakoś mi to nie przeszkadza

E.T.
    Gość

Domyślnie

No tak, ale przy pełnym wymiarze decha leży na wystającym do góry kole, już ładnie przytarłą oponę-fakt że starą-ale nie sądzę że tak producent przewidział. Załączam zdjęcie, na logo mi nie zależy ale wszystko wygląda na ładnie spasowane i ciekaw jestem po prostu jak to pod spodem wygląda.
    Ostatnio edytowane przez E.T. ; 28-06-2009 o 06:01

Użytkownik Świeżak Avatar lupo7
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja mam dojazdówkę + dywanik przyklejony do jakiejś płyty pilśniowej
    Faktycznie jakość tego jest średnia (płyta już się złamała na rogach)
    ale właśnie pracuję nad subem do belli więc przy okazji wymyślę coś ładniejszego
    Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB + Brera 2.4 JTD + Maserati Quattroporte M139

zawigrze
    Gość

Domyślnie

Ja nie mam oryginału. Zapas pełen wymiar ale niestety podobno na feldze od mercedesa i to na pięć srób. Mam to w bagażniku tylko na odczepnego dla miśków. Zapas na wszelki wypadek mam w areozolu.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Miałem dwie Alfy i we dwóch zapas zgodny z resztą kół(w tej drugiej zgodny ze specyfikacją fabryczną, bo kupiłem na 15kach) przy czym oba nałożone na alufelgi.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

E.T.
    Gość

Domyślnie

czyli większości przypadków zapas jest peł pełnowymiarowy, to co z podłogą bagażnika? Koło wtedy jest za grube i wystaje a potencjalna decha musi chyba na nim leżeć, jak u mnie.

lupo07, u Ciebie pilśń opiera się bezpośrednio na blasze podłogi bagażnika? Po lewej mam zaczepy do wajchy podnośnika, przy przegrodzie oparcia idą jakieś kable i nijak nie wygląda aby pasowałoby tam położyć coś na płasko.No chyba że czegoś u mnie brakuje.Do tego własnie próbuję dojść.

Użytkownik Świeżak Avatar lupo7
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

Domyślnie

hmm na razie mam wybebeszony bagażnik ale z tego co pamiętam to podłoga była równa,
    może to zależy od rocznika kiedy była dojazdówka? albo po prostu wyposażenia?
    Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB + Brera 2.4 JTD + Maserati Quattroporte M139

Użytkownik Świeżak Avatar s_ordak
    Mieszka w
    TORUŃ
    Auto
    Alfa Romeo 164 3,0 24v Q4 1994

Domyślnie

Ja mam już drugą 164-kę, poprzednia to 3.0 12v super z '96r, obecnie Q4 z '94 i w każdej jest dojazdówka 15 cali a na niej płyta pilśniowa z przyklejoną wykładziną w kolorze reszty bagażnika. Płyta opiera się po obwodzie, więc nie przemieszcza się, nie podnosi itp. Do płyty dopięty jest pasek z uchem, który można zapiąć do pokrywy bagażnika i w ten sposób mieć lepszy dostęp do koła lub lewarka, który razem z kluczem, jest przypięty do podłogi. Wszystko jest orginalne, chociaż mogło to być lepiej wykonane..