Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Misa olejowa jak wymienic?

gondas
    Gość

Domyślnie Misa olejowa jak wymienic?

Witam mam problem jak w opisie, Niestety przytrafiło mi sie to dzis jadac droga która jezdziłem setki razy zawsze z ta sama predkoscia ok 80 i pech chciał ze drogowcy wymyslisli sobie tam ze postawia betonowego Policjanta tzw urywacza zawieszen. Sprawa dosc swierza bo nie zdazyli nawet postawic tam znaków ostrzegawczych A droga przez las i jeszcze zajsty byłem troche moja towarzyszka.Oderwałem sie na chwile od ziemi no i niestety przy udeżeniu pekła mi miska olejowa. I moje pytanie do was moi drodzy czy zdołam to wymienic sam i co mi bedzie do tego potrzebne, na szczescie mam taka 2 mise z innego silnika. Nie wiem jakim silikonem sie to kleji i gdzie go mozna dostac. Czy przy wymienie trzeba na cos szczególnie zwrocic uwage? Prosze o pomoc pozdrawiam!

arczimi
    Gość

Domyślnie

Dołanczam się z pytaniem. W eprze pisze ,ze nazywa sie to klej....Pisałem na allegro do sprzedawcy powiedział,że jest duża tuba i kosztuje 68 zł.///Tylko dużo zostanie i co ja z tym potem zrobię.?Proszę o podanie czegoś sprawdzonego.No i pytanie czy muszę wymienić olej. Obecny ma przejechane 500km....Muszę na nowo uszczelnić bo delikatnie mi sie poci pod tym uszczelniaczem który jest obecnie. Wygląda on jak silikon do akwarium.

Co do twego pytania to na pewno musisz spuścić olej. O ile go jeszcze masz

JFC
    Gość

Domyślnie

Taki klej można kupić w ASO nr. katalogowy 71713687, cena ok 55 zł. w pudełku jest tubka firmy Loctite oznaczona chyba 5910. Więc jak nie ASO to sklepy motoryzacyjne i poszukać tego Loctit'a, ewentualnie godne polecenia Goetze 34-000410-00, Reinz 70-31414-10. Ceny za te dwa ostatnie w okolicach 30 zł. opakowanie wielkości tubki pasty do zębów (taka ilość wystarczy).

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Nie było oznakowania?
    To niech miskę wymieni Ci zarządca drogi, trzeba walczyć o swoje.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

klej a raczej sylikon to nie problem, idz do pierwszego lepszego sklepu i kup sylikon wysoko temperaturowy (bodajże czerwony) kosztuje coś koło 20zł i nie smaruj miski bardzo duża ilością tylko cienko na środki (środek miejsca przylegania miski do bloku silnika tak dla jasności) i otwory w około a jeśli chodzi o wymianę samej miski to ja to sam robiłem i jest to dość upierdliwa operacja, w każdym razie będą o ile dobrze pamiętam 2 lewarki 1 do podniesienia samochodu a drugi do uniesienia/podtrzymania silnika. Będziesz musiał odkręcić część wydechy i chyba 2 łapy trzymające silnik od spodu. Jak bym miał zdjęcie to bym Ci coś konkretniej pokazał ale aktualnie nie mam dostępu do kanału. A! i jeszcze będziesz potrzebował długi klucz nasadowy do odkręcenia śrub trzymających miskę od strony bagażnika. Pewnie cała wymiana zajmie Ci cały dzień ale nie jest to czymś trudnym i nie trzeba wyjmować silnika prawie bym zapomniał. Będziesz musiał kombinować z założeniem miski bo będzie Ci przeszkadzał smok pompy, nie denerwuj się mi sie udało po 20 min
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

W JTD nie trzeba odkręcać łap silnika, napewno przeszkadzaja elementy wydechu. Miałem robioną wymianę uszczelniacza miski bo pociło się na połączeniach. Koszt około 400pln w ASO. W sumie za tyle roboty warto zapłacić. Mechanikowi zajęło to około 4 godzin. Ale widziałem że zrobił to starannie. Olej wymieniałem, ale jak ktoś złapie stary olej to można przecedzić przez pończochę i wlać jeszcze raz

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    W JTD nie trzeba odkręcać łap silnika,
    przecież Godas ma napisane " Alfa Romeo 156 2.0 T.S " po lewej stronie pod nickiem więc jakie JTD?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

aby zrzucić należy odkręcić dwururkę wydechu od kolektora wydechowego i pokolei śruby odkręcić dookoła nie pamiętam jaki to klucz ale jak się nie mylę to torx jakiś. w grudniu ściągałem swoją. po odkręceniu może sama nie zejść ja do pomocy użyłem malego łoma tak się wkleiła na silikonie. no i kanał by się przydał. niech ktoś mnie poprawi jak się mylę

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny