Witam ! Panowie kupiłem Alficzkę 147 z 1.9 JTD 16V i mam taki problem, że na zimnym tak jakby mi grały zawory, i teraz pytanie bo na ciepłym jest ok, może to być przez słabej jakości olej ?
Witam ! Panowie kupiłem Alficzkę 147 z 1.9 JTD 16V i mam taki problem, że na zimnym tak jakby mi grały zawory, i teraz pytanie bo na ciepłym jest ok, może to być przez słabej jakości olej ?
Zmieniałeś olej po zakupie? To najtańsza czynność serwisowa wpływająca czasami zbawiennie na pracę silnika. Zalej dobre 5w40 (5w30 jak masz DPF) oczywiście z nowym filtrem, pojeździj trochę autem i wówczas ocenisz czy nadal dzwoni.
Zaworów w 1.9 16V nie reguluje się - luzy zaworowe eliminowane są przez tzw. hydropopychacze, w których pracę kluczową rolę ma wpływ właśnie regularnie zmieniany dobrej jakości olej.
Popatrz jak wygląda popychacz zaworowy i dlaczego ważny jest regularnie zmieniany olej (przewiń do 6:36):
L.
Bzdura. Lej dobre 5W40.
No to trzeba uszczelnić, wymienić, naprawić, jak coś się leje, a nie wierzyć w stare mity w uszczelnianie wycieków olejem o wyższej lepkości na zimno. To nie oleje mineralne![]()
Turbosprężarkę wymontować i dać do regeneracji, jeśli jest taka potrzeba. A co do oleju: do 1.9 JTD 16V należy lać 5w40, ale jak zalejesz dobre 10w40 nie będzie tragedii - tyle, że nie będzie to miało większego sensu.
Jako ciekawostkę mogę zdradzić, że od 10 lat jeżdżę na 10w40 Motul Synergie+ 6100 i moje 2.4 JTD 10V ma się świetnie![]()
L.