Witam wszystkich . Mam pytanie odnośnie wykresu z hamowni .Pacjent Alfa Romeo 159 sw 2.4jtdm 210km q4 2007r. Zacznę od tego , że postanowiłem usunąć dpf ponieważ wypalał się już co około 100km .
Czyli tak DPF out + off , EGR off ( Nie zaślepili go zostawili w pozycji otwartej . Na pytanie czemu nie zaślepili dostałem odpowiedź , że nie trzeba.. ) Wymiana fitra + olej .Mieli zrobić też wirusa po wszystkim . Dostaje telefon następnego dnia , że wszystko zrobione prócz programu bo auto nie trzyma seryjnej mocy i puszcza dymka . Przed usunięciem dpf nie było takiego objawu a po jak już odebrałem auto też nie zauważyłem żeby puszczało . Sprawdzała to też osoba stojąca za autem .
Turbo pracuje normalnie (podobno sprawdzali też oni ) więc nie obstawiał bym go . Wtrysków nie sprawdzili . Ale mam wykresy sam sprawdzałem wydaje mi się , że są w "normie" Różnica jest po rozgrzaniu silnika korekty się zmniejszają a pierwszy wtrysk pokazywał tak wysoki minus kilka minut później spadł . Klapek nie ma poprzedni właściciel wyrzucił . Dolot wydaje się być szczelny . Brakuje dwóch szpilek na kolektorze wydechowym na 5 cylindrze ale wydaje się szczelnie i nie jest okopcone. Dziwi mnie tylko fakt , że auto mimo tego co pokazała hamownia jak dla mnie ma moc i nieźle się zbiera . Po usunięciu dpf czuć różnice na plus . Odczuwalne jest to ,że nic jej nie blokuje już. Przed przeprowadzeniem tych zabiegów też nie odczuwałem żeby brakowało jej mocy . Wrzucam fotki może ktoś coś podpowie . Życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku !