Witam, mam problem ponieważ czasami w czasie jazdy prosto lub skręcania w lewo coś piszczy przy kole, ale gdy skręcam w prawo lub mocniej ścianę hamulec pisk znika, czy ktoś wie co to może być?
Witam, mam problem ponieważ czasami w czasie jazdy prosto lub skręcania w lewo coś piszczy przy kole, ale gdy skręcam w prawo lub mocniej ścianę hamulec pisk znika, czy ktoś wie co to może być?
Pewnie jak napisał kolega wyżej. Klocki sie skończyły i dają specyficzny dźwięk żeby było wiadomo że zlbiża isie wymiana
ale to możliwe takie zjawiska jadąc Tylko prosto lub w lewo, A w prawo przestaje piszczeć?
Dodam jeszcze ze na kole pojawi się jakiś czarny brud, nie jest to raczej kurz, czy to kwestia zużywania się klocków lub tarcz?
Ostatnio edytowane przez alfito ; 14-05-2020 o 17:31
kurcze , niemamy tutaj jasno widzow. mysle ze zamiast zakladac blache tematy warto odwiedzic mechanika, zakladac temat warto jesli nie ma rady na autko![]()
Jazda do mechanika wiąże się z $ więc każdy dopytuje co to może być i zagląda po garażach i szuka problemu.
Mechanik to ostateczność :p
Nie urażając nikogo ale jeśli ktoś się chociaż trochę zna, szuka oszczędności, chce coś sam zrobić przy samochodzie to ściąga koło i patrzy czy nic nie ociera, czy nie poluzowało się jarzmo zacisku chociażby, czy mając założone koło ruszając nim w poziomie i pionie nie wyczuwa się żadnego luzu, a nie pyta na forum. To może być chociażby łożysko, mnie ostatnio bardzo hałasował sworzeń dolnego wahacza bo przestawiło plastikową wkładkę.
Na 99% klocki stoją na prowadnicach (blaszki) lub jest mało smaru w prowadnicy. Jak jest dużo syfu i pyłu klocek odpowiednio nie wraca. Zdjąć koło cały zacisk, wyczyścić jarzmo dokładnie piknikiem by blaszka dobrze dolegała, blaszki wyczyścić do gołego metalu, przesmarować prowadnice a na koniec sprawdzić jak wygląda gumka na tłoczku. Piski przestaną się pojawiać.