Witam, w ostatnim czasie zabrałem sie za "swapa" mojej tylnej kanapy w 159 (sedan) standardowo nie rozkładanej- na tą składana.
Nie znalazłem szczegółowego poradnika/informacji w internecie dlatego się podzielę z wami moimi doświadczeniami.
Do naszego swapa będziemy potrzebować:
-składana kanapa+ boczki kanapy.
-komplet mocowań składanej kanapy + maskownice.
-podstawowy zestaw narzędzi
1. Demontujemy siedzisko oraz oparcie kanapy.
2. Demontujemy środkowy Pas- można go schować śmiało w półce nad bagażnikiem.
3. Rozwiercamy wszystkie zgrzewy metalowej przegrody która była za oparciem i następnie poprawiamy przecinakiem jeśli się nadal trzyma.
4. Pozbywamy się tej przegrody z auta.
5. Demontujemy mocowania starego oparcia i w ich miejsce montujemy mocowania przeznaczone pod składana kanapę.
![]()
6. Przykręcamy mocowania boczków oparcia i odrazu same boczki.
![]()
7. Zakładamy maskownice które trzymają się na 2 spinki.
8. Następnie mocujemy dolne mocowanie oparcia.
## UWAGA! Przed samym zamknięciem oparcia warto jest sprawdzić śrubokrętem czy działa mechanizm wewnątrz oparcia.
Żeby uniknąć sytuacji w której oparcie się zatrzaśnie... Jeśli mechanizm nie działa płynnie warto go popsikać np wd40.
Sam tego nie sprawdziłem... i tydzień starałem się to otworzyć aż się udało... bo oczywiście moje nie mogło być sprawne.
##
9. Wsuwamy "bolec" większej części kanapy do mocowania dolnego.
10. Gdy bolec mamy wsunięty to zakładamy tego "dzynksa" w mocowanie które jest już fabrycznie wspawane w karoserie, aby to zrobić trzeba oparcie nachylić praktycznie poziomu siedziska.
11. Bierzemy mniejszą część oparcia i zakładamy na bolec który wystaje w środkowym mocowaniu kanapy i później do mocowania w karoserii jak wyzej.
12. Jeśli mechanizm oparcia jest sprawny to zamykamy oparcie i przykręcamy pas.
13. Montujemy siedzisko ( Często lubią urwać się plastikowe mocowania- koszt 1 sztuki to 15zl,są łatwo dostępne)
14. Jedyne co pozostało nam zrobić to uciąć kawałek wykładziny bagażnika która zasłaniała nam plecy starej kanapy.
Mam nadzieje że komuś pomogą moje wypociny
W razie pytań chętnie pomogę!