Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] układ dolotowy TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie [156] układ dolotowy TS

Jak najlepiej i najskuteczniej odizolować dolot powietrza do silnika? Chodzi mi o całą drogę jaką to powietrze pokonuje od filtra do przepustnicy, celem obniżenia wpływu wysokiej temperatury na to zasysane powietrze, jaka panuje pod maską.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 06-08-2009 o 11:35

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Jak najlepiej i najskuteczniej odizolować dolot powietrza do silnika? Chodzi mi o całą drogę jaką to powietrze pokonuje od filtra do przepustnicy, celem obniżenia wpływu wysokiej temperatury na to zasysane powietrze, jaka panuje pod maską.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Czesc

Moim zdaniem ,jeśli masz go w oryginalnym miejscu (puszka) jest ok (można zastosować oryginalną pipe od V6 zamiast dużej drugiej puchy ktore siedzą w T.S'ach + jakis dopływ 02 w to miejsce) i teraz, jeśli chciałbyś tylko obniżyć temp w komorze silnika to możesz zastosować taśmy termoizolacyjne na kolektor (oczywiście owijać zdjęty kolektor) i uważaj na firmy polecam Thermotec ale są również tańsze, dodatkowo poprawi to prędkość gazów wylotowych co do samego umiejscowienia filtra i obudowy polecam zestaw BMC CADA + dolot np za kratką bądź w zderzaku jak zrobił to Łukasz ,również obecnie mam podobny zestaw

to bedzie pod twoja Belle pow 1,6
    http://www.jtng.pl/pokaz_produkt.php?idprod=90
    na tej stronie masz wykresy ,przykłady etc

dla Belli

http://www.europerformance.co.uk/pag...sub_category=1

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez robak#21 ; 06-08-2009 o 13:20
    [*]

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Dzięki.
    Dolot mam już zmieniony, tzn usunięty mam tłumik szmerów i w jego miejsce zamontowałem kolanko z elastycznej rury aluminiowej, która skierowana jest do przodu samochodu i z otworu obok halogena łapie powietrze.
    Interesowało mnie właśnie coś do izolacji termicznej, jak wspomniane taśmy, do okręcania kolektora. A czy dodatkowo jest coś czym można zaizolować rurę, którą prowadzone jest powietrze do silnika?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Dzięki.
    Dolot mam już zmieniony, tzn usunięty mam tłumik szmerów i w jego miejsce zamontowałem kolanko z elastycznej rury aluminiowej, która skierowana jest do przodu samochodu i z otworu obok halogena łapie powietrze.
    Interesowało mnie właśnie coś do izolacji termicznej, jak wspomniane taśmy, do okręcania kolektora. A czy dodatkowo jest coś czym można zaizolować rurę, którą prowadzone jest powietrze do silnika?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Hmm, to znaczy można zastosować rurę z włókna węglowego, która jest dostępna na stronie ( www.asso.co.jp ) cena w granicach 600zł (Brytyjska Autodelta=2x większy koszt) producent deklaruje niższą temp powietrza, co
    skutkuje lepszymi parametrami (ok 5KM) jedno jest pewne na pewno ładnie to wygląda a czy jest tyle warte niestety nie sprawdziłem, ale jeśli był byś chętny to wiem, że swego czasu zamówienia były pod tym adresem (musiałbyś popytać może redzi coś wie albo Tomka)
    info i fotki
    http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=1032

Pozdro
    [*]

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Troszke droga ta rura Tańszy sposób to rura climaflex z castoramy 2,5 cala(z takiej szarej pianki,do izolowania rur CO)taśma tesa power 50mm,srebrna(też z castoramy)Po zapakowaniu rury dolotowej w te pianke,całośc owinąć taśmą.Przy odrobinie staranności,wygląda nienajgorzej,chociaż napewno nie jak rura w włokna węglowego.
    W efekcie rura dolotowa,która była gorąca na całym odcinku od IC do kolektora,teraz tylko grzeje sie przy samym kolektorze.Chociaż po kilku godzinach jazdy w upale,pewnie i tak rozgrzeje sie wszystko co jest pod maską.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas1020 Zobacz post
    Jak zmodyfikować układ dolotowy w AR 156 2.0TS ? Mam pewną opcję przeszczepienia przepustnicy z 2.5V6 do tego zmienić dolot. Jakie są wasze ewentualne propozycję?
    Przenoszę
    [*]

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

ciekawy temat podłączam się czyli wychodzi na to że owinięcie bandażami wychodzi najtaniej w tej kwestii tylko trzeba ładnie owinąć...