Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Nadmuch ogrzewanie w chłodne dni

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dolnośląskie
    Auto
    Guliietta,Stelvio, MTS1260

Domyślnie Nadmuch ogrzewanie w chłodne dni

Witam.
    Mam ( chyba) problem z oprogramowaniem ogrzewania auta. Użytkuje rocznik 2019 od czerwca tego roku. Dotychczas wszystko pracowało poprawnie.
    Obecnie jak temperatury oscylują w okolicy 5 stopni , to przy porannym uruchomieniu wentylator kabiny dmucha z niemal maksymalną prędkością ( oczywiście wszystko ustawione na "auto"). Jest to o tyle dziwne , że silnik zimny i w sumie niczemu to nie służy. Jak manualnie wentylator dam na 1-2 bieg , i po ok. 3 km jazdy nacisnę "auto" , to wszystko działa popranie, czyli zaczyna lekko dmuchać , a wraz ze wzrostem temp. silnika nadmuch się zwiększa i po osiągnięciu w kabinie zadanej temperatury zmniejsza się.
    Ma to miejsce tylko po całonocnym postoju. Kolejne uruchomienia w danym dniu nie powodują tej anomalii. Niekiedy auto stoi 7-9h na parkingu, i odpalam zimny silnik, ale wtedy wszystko działa poprawnie.
    Przy porannym wyjeżdżaniu kilkukrotne naciśniecie "AUTO" nie powoduje właściwej reakcji...
    Co ciekawe , jak na zewnątrz jest 8-10stopni to wszystko działa poprawnie.
    Macie jakieś sugestie, podpowiedzi, czy do ASO i nie mam sensu drążyć tematu?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Stelvio 2.0 280HP

Domyślnie

Myślę, że wszystko jest w porządku. U mnie też występuje taka reakcja i wydaje nie się, że ma to związek ze spadkiem temperatury zewnętrznej podczas postoju do wartości powodującej wyświetlenie ostrzeżenia o ryzyku gołoledzi na drodze (+4stC lub niżej). Wówczas pojawia się najczęściej zaparowanie szyb auta od wewnątrz i celem jest właśnie szybkie usunięcie tej pary - zanim wydmuchiwane powietrze złapie jakąś sensowną temperaturę to efekt można osiągnąć wzmożonym nawiewem na szyby. Nic nie reguluj, nie wyłączaj "AUTO", a system sam obniży siłę nadmuchu po minucie/dwóch od odpalenia.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    2017 Giulia 2.0 RWD

Domyślnie

Zdaje się, że ten typ tak ma. U mnie działa to podobnie. Bardziej przeszkadza mi wentylator, który z biegiem czasu rozklekotał się, stał się głośniejszy. Ktoś go może już wymieniał?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TB Sport + LPG Tartarini EVO 01

Domyślnie

Cytat Napisał Alfastic Zobacz post
    Myślę, że wszystko jest w porządku. U mnie też występuje taka reakcja i wydaje nie się, że ma to związek ze spadkiem temperatury zewnętrznej podczas postoju do wartości powodującej wyświetlenie ostrzeżenia o ryzyku gołoledzi na drodze (+4stC lub niżej). Wówczas pojawia się najczęściej zaparowanie szyb auta od wewnątrz i celem jest właśnie szybkie usunięcie tej pary - zanim wydmuchiwane powietrze złapie jakąś sensowną temperaturę to efekt można osiągnąć wzmożonym nawiewem na szyby. Nic nie reguluj, nie wyłączaj "AUTO", a system sam obniży siłę nadmuchu po minucie/dwóch od odpalenia.
    też sądzę, że tak właśnie to działa. Odparowywanie szyb

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dolnośląskie
    Auto
    Guliietta,Stelvio, MTS1260

Domyślnie

Dzisiaj nic nie grzebałem od startu w ustawieniach nawiewu. Na dworze "-1" i wentylator nadmuchu powietrza do kabiny od chwili odpalenia do nagrzania cały czas na max - to ok. 7-9 km. Później faktyczne obniżył prędkość i zaczął pracować poprawnie. Jak tak ma być , to straszna lipa. W aucie zimno + potęgowanie chłodu nadmuchem, silnik znacznie dłużej łapie temperaturę pracy i.. hałas.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Ja mam USA 05.2018 i jest inaczej . Jak jest poniżej 3st., odpalam zdalnie, automatycznie włącza się podgrzewanie szyby, fotela kierowcy i kierownicy. Nadmuch i temp. pozostaje taka jak była przed zgaszeniem.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Ja mam USA 05.2018 i jest inaczej . Jak jest poniżej 3st., odpalam zdalnie, automatycznie włącza się podgrzewanie szyby, fotela kierowcy i kierownicy. Nadmuch i temp. pozostaje taka jak była przed zgaszeniem.
    Zajebiście, czasami ta UE mnie wku...a.

Użytkownik Świeżak Avatar nowitek
    Mieszka w
    Pleśna
    Auto
    Alfa 159 SW 1,9 JTDm Alfa GT 1,9 JTD, Giulia RWD performance

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Potwierdzam u mnie w USA tak samo.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Nie wiem czy jest jeszcze za ciepło bo moja Giulia stoi cały dzień pod firmą, temperatury obecnie ok. 5 st. (jak po pracy odjeżdżam, czasem ok. 18.00) i dmuchawa chodzi tak jak ją wcześniej zostawiłem.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Ostatnio też moje Stelvio stało cały dzień i po uruchomieniu nie zauważyłem takiego zjawiska. Może za ciepło było ok 4 stopni