Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [156] jak sprawdzić cenę?

mikosz
    Gość

Domyślnie [156] jak sprawdzić cenę?

Przepraszam z góry, jeśli taki temat już był, nic nie znalazłem póki co.
    Chcę kupić od kolegi 156-kę 2.4 JTD, rok 2002, przebieg coś ok. 180 tys., jest on drugim właścicielem. Problem jest z ustaleniem ceny - jak już mówiłem, jest to mój kolega i nie chce mnie oszukać. Czy jest jakieś miejsce, gdzie możemy się przejechać, żeby wyceniono to autko? Na allegro ceny wahają się między 22 a 28 tysięcy, rozpiętość jest zatem dość duża.

ps. Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Jak kolega ręczy za swój samochód i jest to doinwestowana sztuka, chowana na oryginalnych częściach to po prostu od 28tys odejmij to co trzeba w samochód włożyć, aby doprowadzić go do stanu idealnego.

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Zawsze możecie podjechać do ubezepieczalni i sprawdzić cenę katalogową konkretnego modelu auta z danego rocznika.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Jak kolega ręczy za swój samochód i jest to doinwestowana sztuka, chowana na oryginalnych częściach to po prostu od 28tys odejmij to co trzeba w samochód włożyć, aby doprowadzić go do stanu idealnego.
    wydaje mi się to całkiem rozsądną propozycją.

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    Zawsze możecie podjechać do ubezepieczalni i sprawdzić cenę katalogową konkretnego modelu auta z danego rocznika.
    tak,tylko nie zawsze się to pokrywa z rzeczywistą wartością samochodu.

mi nie udało się ubezpieczyć 147-ki na sumę którą za nią zapłaciłem,według katalogu ubezpieczalni wyszła troszkę mniejsza kwota.

moja druga ulubienica...

mikosz
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź.

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Tu jeszcze jedno lamerskie pytanie - kwotę, którą trzeba włożyć w samochód sprawdzić gdzie? W ASO?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar krzychoo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał mikosz Zobacz post
    Tu jeszcze jedno lamerskie pytanie - kwotę, którą trzeba włożyć w samochód sprawdzić gdzie? W ASO?
    Sugeruję sprawdzić tam, gdzie będziesz samochód naprawiał. Oczywiście przy wycenie ASO jest dla Ciebie najkorzystniejsza opcją (bo kwota konieczna do włożenia w auto będzie najwyższa) ale w końcu to kolega, więc chyba nie koniecznie chcesz go wycyckać na maksa.
    Zapytaj kolegę, gdzie do tej pory serwisował auto, to może sporo wyjaśnić.
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V '03

Były:
    AR 156 2.6 V6, AR 156 2.0 TS SW

obserwator737
    Gość

Domyślnie

wycena z ASO odjęta od ceny to niemal okradanie kolegi... raczej z warsztatu alternatywnego

mikosz
    Gość

Domyślnie

No, z drugiej strony, ja najprawdopodobniej będę naprawy robił w ASO. Może po prostu się tam przejedziemy i to co powiedzą podzielimy przez ileśtam... Albo też do innego warsztatu i weźmiemy średnią... Jakoś się dogadamy.
    Dzięki jeszcze raz.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

nie lepiej zapytac kolegi gdzie serwisował i jechać do tego mechanika i zapytać co jeszcze trzeba zrobić? W ASO powiedza Ci taką cenę że możesz się wystraszyć