Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Brak nawiewu w jednej pozycji

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie Brak nawiewu w jednej pozycji

Witam,

Problem mój nastał wczoraj, a mianowicie jadąc włączam klime i ustawiam sobie nawiew na nogi oraz na kierowce i pasażera (drugi malunek na pokrętle od dołu) i jakie było moje zdziwienie jak z wlotów powietrza tych na kierowce i pasażera nie wylatuje powietrze. Dopiero włączenie wentylatora na 4 bieg powodowało lakki wypływ powietrza. Natomiast jak przekręce pokrętło w inną strone np. na szybe to dmucha na nią ok. na nogi to też ok. na szybe i nogi też ok. Jedynie nie dmucha mi taz. "buzie" Klima działa, wentylator chodzi na wszystkich biegach.

Gdzie szukac przyczyny? Czy sterowanie kierunkiem wylotu powietrza jest na linkach, czy już elektryczne? Czy są od tego jakieś bezpieczniki lub przekaźniki? Gdzie znajduje się ta cała rozdzielnia powietrza? Jak się do tego dobrac?

156 1.9jtd 2001r.

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Twój problem nie jest nowością. Zacinają się klapki przełączania kierunku nawiewu powietrza. (prawdobodobnie działa zasada rozszerzalności temperaturowej, lub za ciasno włożone radio). Użyj wyszukiwarki bo temat poruszany nieraz, nawet przeze mnie.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Tak zauważyłem że może to byc przez radio, bo mam nie fabryczne i strasznie ciężko wchodziło, nawet więcej ledwo udało mi się go tam upchac. Jutro zobacze czy czegoś tam nie "przycisnołem".

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

No i nic. Zdemolowałem pół auta i dalej to samo... Wyjołem radio maty wygłuszające i dalej tak samo. Zdemontowałem nawet te silniczki i je zmieniłem miejscami i też nic. One sa takie same. Chyba będe musiał zdemontowac całą deske rozdzielczą, aby zobaczyc co tam się stało.... Tylko jak ją zdemontowac?

Mam jeszcze pytanie, czy po wyjęciu silniczka regulacji nawiewu da się jakoś wyregulowac ten plastik co przejmuje obroty z silniczka na blaszke która steruje tym nawiewem. Bo mi ten plastik wypadł razem z silniczkiem i za każdym razem jak go próbowałem już włożyc z silniczkiem to nie działał inny nawiew. Miał ktoś podobne cyrki?

mam już doś alf...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Gdybyś od razu poszukał postów z tym tematem, uniknął byś takich cyrków..

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Tylko pokaż mi prosze te tematy.... Dostęp kijowy i żeby się tam dostac to trzeba rozebrac pół auta.

Ale przejdźmy do sedna. Spróbuje to poskładac tak jak jest. Ale może ktoś już to rozbierał. Zauważyłem, że jest tam taka blaszka która tym steruje i ona jest dokręcona srubą. Ta śruba mi się od drgan odkręciła i chyba ta blaszka przeskoczyła w inną pozycje.

Może są gdzieś jakieś schematy, zdjęcia, lub co kolwiek.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Nie wiem, czy to tylko ja mam taki dar znajdywania tematów na wszelakie bolączki?
    Tutaj masz trochę na ten temat:
    http://www.forum.alfaholicy.org/sear...earchid=115659
    Na drugi raz radzę poczytać, zanim się pół auta rozbierze.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Niestety brak wyników.

Skoro twierdzisz, że na daremno rozebrałem te pół auta, to ciekawe jak byś zdiagnozował usterke i jak ją naprawił? No chyba że masz rączki dwulatka, choc i tak Ci by je tam było ciężko wsadzic... Sam się o tym przekonałem. Rozebrałem pare plastików, bo w tym aucie wszystko jest przeciwko kierowcy Zresztą jak w każdej alfie... ale co tam zrobiłem już to.
    Powód? Spadło jedno cięgno i nie otwierała się jedna z klapek wentylacyjnych.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Chodzi o to, że chciałeś demontować całą deskę rozdzielczą, a jak widać udało się bez tego.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Chodzi o to, że chciałeś demontować całą deskę rozdzielczą, a jak widać udało się bez tego.

No nie całkiem pół deski musiało zostac zdemontowane a i tak było strasznie ciasno... rece mam strasznie pokaleczone od ostrych blaszek...