Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Zagubiony drugi kluczyk w centrali Stellantisa

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie Zagubiony drugi kluczyk w centrali Stellantisa

Cześć, mam jeszcze jeden ciekawy temat.
    Przy zakupie niespełna 2-letniego Tonale od dealera Stellantisa (choć nie dealera Alfy), dealer stwierdził, że dostał tylko jeden kluczyk i że z reguły drugi jest dosyłany później z centrali Stellantisa z Warszawy. Minęły już prawie trzy miesiące i kluczyka nie ma, choć w protokole odbioru samochodu mamy wyraźnie wpisane, że drugiego kluczyka brakuje.

Dealer opowiedział mi historię jak to podobno wygląda w centrali Stellantisa. Otóż był sobie jakiś praktykant, który pracował 4 dni w tygodniu zdalnie i 1 dzień na miejscu. Tenże praktykant miało jedno zadanie: wydawać dealerom drugie egzemplarze kluczyków do sprzedanych samochodów. Dealer nie wie skąd ta procedura żeby drugi kluczyk oczekiwał w centrali. W każdym razie, praktykant działał powoli, bo raz w tygodniu, ale ogarniał i wysyłał te kluczyki z opóźnieniem.
    Stała się tragedia i praktykant się w czerwcu zwolnił. W jego miejsce przesunięto wieloletniego pracownika pod emeryturę, który wcześniej zajmował się kartami pojazdów. Teraz już tego nie ma więc dostał kluczyki.
    Całe wakacje go nie było w pracy, niedawno w końcu wrócił i podobno są wielkie zaległości w wydawaniu drugich kluczyków, nie tylko dla Alfy, ale też np. Peugeot.

Cała historia jest oczywiście zabawna, ale zastanawiam się jak wymusić odzyskanie lub sfinansowanie drugiego kluczyka. Postraszyć ich negatywną opinią i opisaniem tej śmiesznej historii w necie?

A może ktoś dorabiał drugi kluczyk do Alfy? Chyba Stelvio/Giulia mają podobne kluczyki do Tonale.

W ASO powiedzieli, że drugi kluczyk to koszt ok. 2000-2500 zł.
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Jak chcesz możemy spróbować zrobić ze zdalnym odpalaniem

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

@lukech w Tonale dostajesz tylko 1 kluczyk typu FOBiK, a drugie to takie mikro pudełeczko czarne i osobno wkładka zamka awaryjna. Z resztą wiele taniości Stellantis wprowadził - na dokumenty dostaje się de facto koszulkę plastikową ciut grubszą zamiast skórzanych czy materiałowych etui (do Giulii miałem 2, jeden czerwona skóra, drugi taki przyjemny materiałek sztywna oprawa - oba ładne/estetyczne/przyzwoite), instrukcji papierowej już nie ma itp itd.

@maly_777 zastanawiałem się nad kluczykiem z RS do Tonale, tyle że MHEV odpala najczęściej bez silnika włączonego, raz na czas go włączy, pytanie czy to miałoby sens jako wstępne podgrzanie wnętrza, pytanie czy w EU nie zablokowali i nie odpali mimo dopisania w proxi (np tak jak niektóre ustawienia w Giulii/Stelvio MY20+ nie działają jeśli region zmieni się na inny niż NAFTA - choćby dipped headlights with wipers). No chyba że na RS to działa z innym algorytmem, albo przynajmniej w zimie przy niskich temperaturach różnica wymusi praktycznie ciągłą pracę silnika spalinowego.
    Jestem ciekaw, obserwuję wątek zatem, może sam dodam. Co do kluczyka, to orientowałeś się czy Giulia/Stelvio pasują (nawet mam 1 czysty, ot tak został z czasów retrofitów), czy musi być jakiś inny?
    No i ostatnia wątpliwość - żeby nie było tak jak w nowszych Giuliach/Stelvio że RFHUB się wywalał - wiem, niby teraz niektóre toole ogarniają (nowa metoda przechwytywania PIN dodana), ale podobno też nie do końca i zdaża się że wywali RFHUB przy programowaniu - Grzesiek Wiekiera twierdzi że mają do bani popisane procedury i nie zawsze kończy się to poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 17-09-2024 o 11:03
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

@epsonix zrobiłbyś mi zdjęcie jak wygląda ten drugi kluczyk?

@maly_777 a dorobienie zwykłego kluczyka (bez zdalnego uruchamiania) lub taki właśnie okrojony kluczyk jako drugi do Tonale to też coś co możecie zrobić?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał lukech Zobacz post
    @epsonix zrobiłbyś mi zdjęcie jak wygląda ten drugi kluczyk?

@maly_777 a dorobienie zwykłego kluczyka (bez zdalnego uruchamiania) lub taki właśnie okrojony kluczyk jako drugi do Tonale to też coś co możecie zrobić?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2806.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	116.5 KB
ID:	290077
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Dzięki! A co jest w takim razie w tym małym drugim pudełku? Ono ma przyciski?

Auto

Domyślnie

nie ma przycisku, tylko transponder. czyli kluczykiem wkładką otwierasz drzwi jeśli nie masz keylessa, lub z pudełkiem z keylessa, a odpalasz mając pudełko przy sobie tak jakbyś miał ori FOBiKa. Czyli brzydka wersja kluczyka bez przycisków awaryjnie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Dziwne,bo ja dostałem dwa kluczyki.

Auto

Domyślnie

moze kwestia daty produkcji? Moja z połowy grudnia 2023. A folderki dostałeś jakieś sensowne czy byle foliową właściwie koszulkę na książkę gwarancyjną? Instrukcję drukowaną masz czy tylko online w apce/na koncie?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Ja dostałem koszulkę do swojej Giulii kupionej we wrześniu 2023 (produkcja chyba koło czerwca) i z zazdrością patrzyłem na to skórzane czerwone etui :/