Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post tak że proszę o wyrozumiałość.
Giulietta kupiona kilka miesięcy temu. W zbiorniku wyrównawczym kolor płynu i ilość zanieszczymeń wskazuje na to, że coś było wsypane, żeby uszczelnić układ. Sprzedający się przyznał, bo jak stwierdził był wcześniej problem z ogrzewaniem i nie chciał demontować deski rozdzielczej, żeby wymontować nagrzewnicę.
Samochód pięknie chłodzi, ale o ogrzewaniu można zapomnieć nawet przy wysterowaniu na pozycję HI.
-Układ przepłukany 3 krotnie wodą destylowaną, następnie wlany świeży płyn. Zero efektu, dodatkowo weszło za każdym razem około 3 litrów zamiast katalogowych 5,8l.
-Błędy sporadyczne w ALFAOBD B1908,B1912, B1913. Wszystkie aktywatory działają. Prawy (ten on błędu) obraca wielowpustem zarówno przy procedurze ustawień silników z panelu jak i przy próbie zmiany temperatury. W ALFAOBD przy procedurze resetu klap komunikat "Wynik NieOk" pomimo braku jakiejkolwiek reakcji.
-Próbowałem odpowietrzyć układ odkręcając korek ze zbiornika na zimnym. Rozgrzewałem auto do odpowiedniej temperatury, ogrzewanie na HI i najwyższy bieg. Osiągał 97°, włączał się wentylator, temp. spadała. Odkręcałem korek odpowietrzający na chłodnicy. Zero bąbli powietrza, zero płynu z korka odpowietrzającego. W zbiorniku wyrównawczym zero bąbli powietrza.
- Instalacja LPG montowana 3 lata temu. Węże z nagrzewnicy oba gorące (z ogrzewaniem i bez), na trójniku wpięty w nie przewód do regulator ciśnienia z gazu (również gorące)
Nie ma ogrzewania w każdym ustawieniu na panelu dwustrefowej klimatyzacji.
Może ktoś ma jakiś pomysł, bo nie mam pojęcia za co się zabrać? Z góry dziękuję za odpowiedzi!