Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: dziwne odpalanie

ambre
    Gość

Domyślnie dziwne odpalanie

Witam .Od pewnegop czasu moja 166 2.4jtd przy odpalaniu na cieplym silniku nie pali na wszystkie gary.N podobnym forum alfa pomorze jeden z klubowiczow napisal ze mial cos podobnego z audia6 .Twierdzil ze wymieniali wtryski i kupe innycvh rzeczy i niec nie pomoglo.Jednak po wymianie czujnika temperatury silnika wszystko gra jak nalezy.Moje pytanie do was jest takie czy czujnik temperatury silnika to jest to samo co czujnik temparatury na termostacie? Wymienilem tem na termostacie i nic nie pomoglo.Jeden ze znajomych stwierdzil ze moze to byc wina zaworow ktore pod wplywem nagrzania sie maja zbyt mala szczeline i zawieszaja sie przez co przy odpalaniu samochod nie wytwarza wystarczajacej ilosci kompresji potrzebnej do zapalemia auta na wszystkie gary.Zdazylo mi sie rowniez ze podczas wjezdzania juz na miejsce parkingowe autko zgaslo.Dotego troszke zaczely falowac mi obroty choc nie znacznie i tez nie zawsze.Pomozcie jesli ktos za was spotkal juz sie z czyms takim.Jest jeszcze taki szczegol ze temp na zegarze temp nie ma jak kiedys 90st lecz max87 a zazwyczaj 85.
    Ostatnio edytowane przez ambre ; 24-10-2009 o 14:18

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

łoł trochę się zdziwiłem że komuś tam pomogła wymiana czujnika na termostacie i nastał cud i na 4 gary zaczęła chodzić. dziwne nie spotkałem się z czyms takim i nie słyszałem nawet takiej tezy. co do zaworów to też nie słyszałem o zawieszających się zaworach. rozumiem popychacz hydrauliczny jeszcze można to przyjąć ale nie zawór. zawór ma 1-2 sprężyny powrotne(nie wiem jak w dieslu jtd) i nie ma bata by nie powrócił. kompresja może uciec przez wypalone gniazdo zaworowe, ale łatwo można to stwierdzić odkręcając korek wlewu oleju i popatrzeć czy nie dmucha za mocno (metoda chałupnicza).
    w twoim przypadku to proponuję:
    -podłączyć kompa
    -sprawdzić filtr paliwa
    -zawór powrotny sprawdzić
    -w dalszej kolejności sprawdzenie wtryskiwaczy i pomiar ciśnienia na cylindrach
    po tych czynnościach można coś zacząć snuć
    proszę mnie poprawić jak coś nie tak napisałem
    pozdrawiam

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Nie 4 a 5 garów, 2,4 jtd nie ma hydraulicznych popychaczy - mechanika. Najlepiej podpiąć się pod kompa.
    Jeżeli da radę wyjąć wtryski, to sprawdź kompresję.

ambre
    Gość

Domyślnie

myslalem o filtrze paliwa juz go zamowilem zamontuje w poniedzialek.Co do czujnika temperatury silnika? To jest to samo co czujnik na termostacie? Czy jest jeszcze jakis np w bloku? Autko bylo jz na kompie i wyskoczyl tam EGR i cos tam jeszcze co zdaniem mechanikow nie ma nic do rzeczy. Mam nadzieje ze to nie wtryski.Dlaczego mialbyby byc one skoro auto podczas jazdy zachowuje sie dobrze i przy zapalaniu rano nie ma zastrzezen? Mam nadzieje ze to nic powaznego.
    Ostatnio edytowane przez ambre ; 25-10-2009 o 10:46

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał jas.bu Zobacz post
    Nie 4 a 5 garów, 2,4 jtd nie ma hydraulicznych popychaczy - mechanika. Najlepiej podpiąć się pod kompa.
    Jeżeli da radę wyjąć wtryski, to sprawdź kompresję.
    dzieki za sprostowanie

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny