Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Świecące kontrolki poduszek

hemicuda
    Gość

Domyślnie Świecące kontrolki poduszek

Zabralem sie za wymiane przepalonej zarowki w predkosciomierzu. Wyjalem ustrojstwo w calosci i odlaczylem kable. Przy wyciagnietym predkosciomierzu przekrecilem kluczyk do pozycji MAR na jakas chwile (wiem, bez sensu). Po podlaczeniu predkosciomierza i ponownym przelaczeniu do pozycji MAR lub opaleniu auta nie gasną mi kontrolki Poduszki powietrzenej ( czerwona ) oraz poduszki pasazera ( zolta ). Jest to jakis zbiorowy blad, o ktorym nie pisza w instrukcji do auta (typu jesli pala sie te 2 kontrolki to jest to blad wskaznikow czy cos w ten desen) ?
    Jesli jest to blad, ktory wystapil jedynie przez niepodlaczony predkosciomierz, rozumiem, ze powinien zniknac po 30 przejechanych kilometrach, jesli wszytsko pozniej bedzie ok, right ?

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Podociskaj dokładnie wtyczki jeśli to nic nie da jedz na kompa niech Ci usuną błędy.
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli pojawi się błąd poduszki, to jedynym sposobem na pozbycie się go, oczywiście poza usunięciem usterki w pierwszej kolejności jest wykasowanie poprzez podpięcie do komputera.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

kojut
    Gość

Domyślnie

Też tak kiedyś zrobiłem. Okazuje się,że lampka sygnalizacyjna w obrotomierzu jest częścią układu poduszek, czyli po przekręceniu kluczyka ECU przeprowadza test sprawności układu i jak coś jest nie w porządku to wywala błąd(brak połączenia z kontrolką). Jedynie pozostaje podłączenie pod kompa i skasowanie błędu.

przemo27
    Gość

Domyślnie

Alfadiag lub kw71 + niebieski kabel vag kkl z aledrogo.pl i sam usuwasz błędy poduszek i wykonujesz diagnostykę samochodu ( jeszcze trzeba zrobić przełącznik z pinu 7 na 3 ). Sam zakup wraca się przy 1 razowym wykorzystaniu kabla. Odradzam dłuższą jazdę i wizyty w serwisach z zapaloną lampką ( w przypadku wykonywania samych napraw mechanicznych ) , jesli jednak w najbliższym czasie będziesz oddawał samochód do serwisu to zobacz czy nie zgubiłeś tam sterownika od airbag ( jak było w moim przypadku tzn. jakiś mechanik się zaopiekował moja centralką a ja dochodziłem dlaczego nie mogę się z nią połączyć w celu skasowania błędu )
    Ostatnio edytowane przez przemo27 ; 27-10-2009 o 09:58