Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: komputer

Szczepan28
    Gość

Domyślnie komputer

Witam. Jestem nowy na forum, Miesiac temu kupiłem pierwsza moja Alfe. Nic wczesniej nie wiedzialem o alfach, oprocz tego ze czesci sa drogie . Jednak zawsze podobał mi sie wyglad auta. Teraz dochodze do wniosku, ze popelnilem blad kupujac tą Alfe ktora kupilem. Kupujac nie sprawdzilem wczesniej auta. Prosze nie piszcie mi teraz ze trzeba było sprawdzic i tak dalej. Stało sie. Po tygodniu przestala dzialac zarowka, ok wymienilem. Dalej pojawiły sie jakies szarpania przy ruszaniu, biegi ciezko wchodziły, jakby trzyma sprzegło. Wczoraj od tak wycieraczki zdechły, poprostu wogole nie działaja. Na tej wyspie sa tylko dwa serwisy Fiata. Pojechalem do jednego z nich ,powiedzialem ze chce go podłaczyc pod kompa i niech mi powiedza co jest nie tak. Facet zasiadl w aucie podlaczyli po 10 minutch stwierdził ze nie moze nic odczytac, powiedział ze musze kupic jakis xysensor w skepie z czesciami Znam angielski jednak niektorych technicznych slow nie rozumie. Ale nie zachwile mowi ze trzeba kupic front wiper motor. Powiedzial ze w tych modelach co jakis czas sie zużywa i trzeba kupic bo bez tego nic nie zrobie nawet wycieraczek. Chciałem sie zapytac czy to normalne jest co on mowi, a jak tak to jaka polska nazwa jest tego front wiper motor?

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan28 Zobacz post
    ..............a jak tak to jaka polska nazwa jest tego front wiper motor?
    Po prostu silnik wycieraczek

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Jeżeli na problemach z wycieraczkami się nie skończy i auto będzie miało więcej ukrytych przez poprzedniego właściciela przed Tobą wad, to umowa kupna sprzedaży upoważnia Cię do zwrotu samochodu, albo zwrotu kosztów napraw, bądź obniżenia ceny.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Nie jeśli kupił auto od prywatnego właściciela i zaznaczone ma w umowie, że zapoznał się ze stanem technicznym pojazdu. To że tego nie zrobił a podpisał, że zrobił działa na jego niekorzyść. Dodatkowo sprzedający pojazd nie ma obowiązku znać się na sprzedawanym pojeździe.. co innego komisy, tam jest gwarancja ale też umieją kłamać....
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał minciu Zobacz post
    Dodatkowo sprzedający pojazd nie ma obowiązku znać się na sprzedawanym pojeździe.. co innego komisy, tam jest gwarancja ale też umieją kłamać....
    Nie chodzi o to by być znawcą motoryzacji, ale ja mam głównie na myśli powypadkową przeszłość samochodu - tego właściciel chyba jest świadomy(?), a także naprawy wykonywany typowo pod sprzedaż samochodu typu wlewanie motodoktora do silnika itp.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

RONI
    Gość

Domyślnie

Z opiniami na temat prawa w Islandii bym się wstrzymał. Każdy kraj ma swoje przepisy z zakresu prawa cywilnego, a jeśli jest podobnie jak w Irlandii, czyli nie ma żadnej umowy kupując prywatnie, to po zawodach.

Po drugie - na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś uczciwego warsztatu, może uda Ci się znaleźć polskiego mechanika a jeśli nawet nie to przynajmniej poleconego przez kogoś. ASO sobie odpuść. Jeśli jest choć w połowie tak, jak w ASO w Irlandii, panowie 'eksperci' najczęściej nie wiedzą co jest przyczyną usterki i przyzwyczajeni do napraw gwarancyjnych wymieniają wszystko na nowe po kolei jak leci, że nie wspomnę o cenach części i stawkach godzinowych. Nie wiem ile dałeś za auto ale niejedna wizyta w ASO mogłaby przewyższyć czasem jego wartość

I jeszcze jedno - poszukaj sklepu z częściami. Nie wszystkie zamienniki to dobry pomysł, ale np. ostatnio kupiłem filtr kabinowy w sklepie za 30euro, podczas gdy w ASO chcieli 75.
    Ostatnio edytowane przez RONI ; 04-11-2009 o 13:33

Szczepan28
    Gość

Domyślnie silniczek

A wiec tak samochod kupilem od prywatnej osoby, wiec nie ma mowy o zwrocie pieniedzy. Jest po ptakach jak to sie mowi. Na Islandi sa tylko dwa serwisy Fiata razem z Alfa. Tak jak napisałem w pierwszym poscie byłem w jednym z tych serwisow. Gosc probowal podłaczyc pod kompa ale nie mogl, powiedział ze musze kupic jakis sensor, ale nie u nich tylko w jakims sklepie z czesciami, ale za chwile mowi ze musze kupic ten front wiper motor. Poradził mi zeby mi ktos z Polski wysłał bo tu jest bardzo drogo i oprocz tego czekac z trzy tygodnie zanim sprowadza. Nie kumam co to za czesc! Patrzałem po polskich stronach z czesciami, ale nie moge znalezc. Czy ktos mogłby mi poradzic co robic? Jakis moze link strony sklepu gdzie to maja?

RONI
    Gość

Domyślnie

Tę samą historię opisałeś już wyżej więc nie rozumiem w czym problem. Jeśli uznajesz diagnozę człowieka z ASO za wiarygodną i nie masz możliwości, nie znasz bądź z jakiegoś powodu nie chcesz jechać z autem do innego warsztatu, pozostaje zdobyć silnik wycieraczek i go po porostu wymienić.
    A gdzie skąd i za ile - chyba są tam jakieś szroty czy też ludzie handlujący częściami, jakkolwiek. Sprawdź na allegro jeśli interesuje cię przesyłka.

Do 156 na allegro nie znalazłem, ale od Fiata ponoć jest ten sam
    http://moto.allegro.pl/item803125771...cieraczek.html
    Ostatnio edytowane przez RONI ; 05-11-2009 o 11:02