Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wymiana zawieszenia pytania.

abbazabba
    Gość

Domyślnie Wymiana zawieszenia pytania.

Drodzy Bracia i Siostry.
    Muszę niestety wymienić zawieszenie w mojej Belli.
    W chwili obecnej jest założone jakieś sportowe(między innymi Alfa jest obniżona), które było montowane na zachodzie.
    Nie ukrywam,że na polskie drogi się nie nadaje i jestem skłonny wrócić do normalnego,ponieważ zależy mnie i mojej rodzinie na podróżowaniu w komforcie.
    Jeśli ktoś miał styczność,ile taka przyjemność kosztuje? W ASO, a ile u prywaciarza. Może ktoś zna jakiś prywatny serwis na terenie małopolski ew.górnego śląska(Bielsko-Biała i okolice),który po pierwsze nie zedrze ze mnie jak za woły a po drugie zna się na Alfach i zrobi taką wymianę porządnie.
    Nie znam się zbytnio na konstrukcji i na częściach,więc nie powiem które elementy są do wymiany. Jak zmieniałem opony to mechanik zauważył że na pewno są oba tylne amortyzatory do wymiany.
    Natomiast ja w tym momencie czuję każdą nierówność i ogólnie w moim mniemaniu to zarówno tył jak i przód wymaga porządnego serwisu.
    Tak więc proszę o jakieś rady i sugestie.

abbazabba
    Gość

Domyślnie

Czy nikt na tym forum nie robił zawieszenia?
    Czy trudno napisać?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

nie wiesz jakie części do wymiany a my mamy wiedzieć ile to kosztuje ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał abbazabba Zobacz post
    Czy nikt na tym forum nie robił zawieszenia?
    Czy trudno napisać?
    Czy trudno poszukać? W temacie zawieszenia masz tyle postów, że aż do przesady jest to czasem wałkowane.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Proponuję pojechać Ci do dobrego mechanika na szarpaki, albo po prostu do Stacji Kontroli Pojazdu. Wezmą samochód na kanał, troszkę pomęczą szarpakami i za 20zł (mniej więcej tyle kosztuje diagnoza zużycia zawieszenia) będziesz miał pełną listę elementów, które należy wymienić. Przy okazji dowiedz się ile % mają amortyzatory i czy są seryjne czy może dedykowane do krótszych sprężyn, jeśli tak, to zmieniając sprężyny na standardowe - seryjne, będziesz musiał też wymienić i amortyzatory, a to niestety już kosztowna sprawa (mam na myśli amortyzatory Bilstein).
    Może okazać się też tak, że zawieszenie masz gwintowane, więc nie trzeba by go było wymieniać (ani sprężyn, ani amortyzatorów), a jedynie go podnieść i powymieniać inne "pierdoły" typu wahacze, łączniki drążka stabilizacyjnego itp.
    Jak już będziesz miał listę części od diagnosty, które musisz wymienić zaglądnij ponownie tutaj, a polecimy Ci producentów i sprzedawców tak żebyś nie zbankrutował.
    A ja jeszcze mam pytanie - dowiedz się dokładnie co to za zawieszenie masz:
    - jakie sprężyny (producent, ich stan techniczny),
    - ile obniżają zawieszenie,
    - jakie masz amortyzatory (producent, ich stan techniczny).
    Jak będziesz wymieniał, to może odkupiłbym od Ciebie to które masz teraz pod warunkiem, że jest w bardzo dobrym stanie.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Jak chcesz to możesz wpaść do warsztatu w którym pracuję,wykonujemy przeglady techniczne,naprawy ,sprzedaż cześci i zobaczymy co trzeba wymienic. Ja osobiscie mam dwie alfy i w obu rozbierałem praktycznie całe zawiasy przednie i tylne wiec z robotą i częsciami w dobrej cenie mozemy sie dogadać. W razie czego pisz na priva. Mój warsztat znajduje sie w Żywcu.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

abbazabba
    Gość

Domyślnie

Do alces1:
    Po pierwsze wielkie dzięki za sensowną odpowiedź.
    Co do części to nie mam pojęcia.Wiem tyle że sprężyny są w kolorze fluo coś ala kanarkowy czy cytryna. Laik ze mnie i tyle.
    Być może będzie to umiał określić kolega tomaszmagiera,któremu również dziękuję za odpowiedź.
    Napiszę w temacie co i jak.
    A do nerwusów,którzy czepiali się, że nie określiłem jakie części do wymiany,przypomnę że ciekawiła mnie także wymiana CAŁEGO zawieszenia. A dokładnie jego koszt.

Rodzynek156
    Gość

Domyślnie Wymiana sprezyn

Witam was !!!

Mam takie pytanie chce zmienić sprężyny tylne mam założone sportowe ale chciał bym zmienić na normalne żeby podwyższyć tył... Amorki mam na 80% sprawne i nie chcial bym ich wymieniac bo to duzy koszt. A i jeszcze czy z przodu moga zostac te sprezyny sportowe ktore sa i amorki(Delphi) ktore niedawno wymienilem dzieki za szybka odpowiedz...... pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Rodzynek156 ; 06-01-2010 o 14:27