witam mam pytanie czy opoony o tym rozmiarze wejda do mojej AR? czy nie beda tarły? itp
witam mam pytanie czy opoony o tym rozmiarze wejda do mojej AR? czy nie beda tarły? itp
Może być problem.
Zakładając, że standardowy rozmiar to 205/55/16 to opony w rozmiarze 205/65/15 mają o 16mm większą średnicę, czyli promień większy o 8mm, co może zaowocować ocieraniem np. o nadkola z tyłu przy załadowanym samochodzie na dziurach.
Pomijając już różnice wskazań prędkościomierza.
Tutaj jest link do kalkulatora opon - możesz sam sobie wszystko sprawdzić:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulat...,opon,204.html
Pozdrawiam.
- Rafał
profil 65 to juz troche balony ale sadze ze nie bedzie tak zle.mam zimowki na takim profilu i nie obcierają. na codzień latam na 225/45/17 i tez dają rade, bez tarcia.
a swoją drogą ten kalkulator wydaje się być jakiś trefny.twierdzi ze 185/65/15 ma o 12mm mniejszą średnicę od 225/45/17 ale gdy zmienie tylko szerokość tej pierwszej na 195 to staje sie ona większa o 1mm...
Ostatnio edytowane przez york ; 26-11-2009 o 00:01
W instrukcji obsługi "jak byk" jest podany rozmiar 205/65/15 do silników 2,0, więc nie widzę problemu. Jedyne na co należy zwrócić uwagę to szerokość twojej felgi 6" czy 6,5", bo do tych opon raczej powinno być 6,5". Ja kupiłem na takich kołach, a mam sport pack'a i nic nie obciera, teraz założyłem 195/65/15 zimowe i też bez problemu, chociaż koledzy z podziwem zaglądają bo szczelina między oponą, a błotnikiem malutka. Próba najazdu na stojącą paczkę papierosów....ehhh w najniższym miejscu płyty pod silnikiem wchodzi na styk. No ale 156 to raczej samochód "torowy" niż "rajdowy"
.