witam moja alfa dzis jadac do wawy (godz 19 czyli nie ma korkow) zrobiłem 54km i spaliła mi 9l paliwa!! ;/ czy to normalne spalanie 18na 100? jechalem raczej delikatnie czasem tylko troche ostrzej termostat jest nowy temp 90stopni cały czas
witam moja alfa dzis jadac do wawy (godz 19 czyli nie ma korkow) zrobiłem 54km i spaliła mi 9l paliwa!! ;/ czy to normalne spalanie 18na 100? jechalem raczej delikatnie czasem tylko troche ostrzej termostat jest nowy temp 90stopni cały czas
JAki sym sie wydostaje?? Chyba sonda siedzi
dym?? hmmm wogole nie dymi ale jak wyciagne rurke od powietrza co do filtra idzie to na biała dymi aka mgła![]()
- a jakie parametry adapatacyjne TRA, FRA w końcu to M1.5.5 w ECu siedzi.
- tylko ten wasz komputer WAS tego nie poda.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Kiedyś w innej marce miałem lekko pękniętą głowicę i płyn w niewielkich ilościach dostawał się do oleju. Wtedy palił 20l/100 km i dymił na biało. Może sprawdź u siebie, czy uszczelka pod głowicą jest OK bo może być lekko wydmuchana i nie ma kompresji jak należy. A jak z mocą i kulturą pracy silnika - nie zauważyłeś czasami jakichś zmian?
uszczelke pod głowica robiłem hmmm tydzien temu... moc ma moze to jest przez falowanie obrotow ;>??
---------- Post dodany o godzinie 16:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:19 ----------
a mi dymi jak wyciagne rure z filtra powietrza i ciagnie powietrza ile chcepłynu nie bywa... cisnienia w zbiorniczku nie ma wiec raczej nie to... w oleju nie ma wody i nie przybywa oleju
![]()
A jaką metodą zbadałeś to spalanie?
wyjeżdrzajac do wawy miałem dosłownie 0 paliwa!! wyjezdziłem prawie do sucha xD zatankowałem za 45zł czyli 9 a nawet 10l!! zrobiłem 56km i znow opor rezerwa jak wtedy 0 paliwa...
Zapewne a raczej napewno nie pali Ci 18l/100 kmSpalania się tak nie sprawdza jak Ty to zrobiłeś tylko tak jak kolega wyżej to opisał
do pełna zrób z 200-300 km i zalej znowu do pełna a potem ilość wlanego paliwa podziel przez ilość km i masz dokładny wynik spalania na 100 km.
Pamiętaj aby lejąc do pełna a potem znowu lejąc do pełna auto stało idealnie tak samo jak ostatnio
Wskaźniki paliwa w naszej Belli są niestety "lekko" przekłamiwujące... np stań prawymi kołami na krawężnik i postój tak troche... nagle wzrośnie Ci paliwo o 1/4 bakua gdy staniesz na odwrót to spadnie o 1/4 baku ;D itp bajery wyświetla nasz wskaźnik więc mu nie ufaj
Mi przykładowo świeci ciągle rezerwa (jak jadę) tak jakby zostało już tylko 6L... a tak naprawde "przykładowo Ja" miałem jeszcze dobrych 13 Litrów
Gdy sprawdzisz juz spalanie w sposób jak opisaliśmy (najlepiej 2-3 razy) i spalanie było by faktycznie tak duże... to wtedy trzeba myśleć co dalej bo może gdzieś masz poluzowane łącze i cieknie Ci z baku? (częsty przypadek)
Posprawdzaj gdzieś na kanale czy nie widać jakiś wycieków.
Pozdrawiam
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"