Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Remont i pare pytań...

Seferiel
    Gość

Domyślnie Remont i pare pytań...

No i nadszedł czas na mam nadzieję ostateczne dopieszczenie Alfy...
    Dość drogo mnie wyniesie ten biznesik no ale...

Wymieniam Sprzęgło (LUK czy Valeo?), Rozrząd (mam już w bagażniku INA) z pompą wody, i zamierzam wymienić pompę oleju tylko jak do tej pory znalazłem tylko jakąś używaną z możliwością oddania gdyby ten nieszczęsny łańcuszek w środku nadal gruchotał...
    No i pojawia się tu moje pytanie... Co przy wymianie tych części przy okazji zrobić - jakie uszczelki, płyny, filtry do których jest trudny dostęp a przy okazji wymiany w/w części mogę (a nawet muszę) zrobić ?

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Słusznie że będziesz robił wszystko razem bo aby wymontować pompę oleju musisz zdemontować rozrząd. Dodatkową uszczelkę którą musisz kupić to oring pomiędzy podstawą filtra oleju a pokrywą ( jest o niej w temacie "wyciek z pod filtra oleju" ). Używanej pompy nie kupuj - taką już masz. Jest z nią zbyt dużo roboty aby założyć na sprawdzenie. Jedna rada łańcuszek pompy oleju napędza również wałek wyrównoważający więc przed demontażem pompy pozaznaczaj położenia wału i wałka bo łatwo się walnąć a wtedy silnik będzie drgał bardzo mocno. Jak będziesz miał jakiś pytania wal śmiało temat przetrenowałem . Co do sprzęgła - oryginalne to Valeo, ja właśnie takie kupiłem.

Seferiel
    Gość

Domyślnie

O widzę że kolega z Olsztyna No miło ja pochodzę z Działdowa ;P

No właśnie mam problem bo pompa oleju do 2.4 jest cholernie droga... 1070zł... A hałas wydobywający się z niej okropny... Myślałem że jak kupię używaną to może zda egzamin... Pompa jest jako tako sprawna... Tylko ten łańcuszek strasznie telepie
    No ja osobiście nic nie będę wymieniał... na mechanice samochodowej znam się jak na budowie promu kosmicznego...

A przy okazji wymiany sprzęgła ? Jakieś wysprzęgliki i inne głupoty? :>

Zaskoczony byłem że Valeo jest tańsze od LUKa :>
    http://allegro.pl/item840395401_sprz...6_2_4_jtd.html
    Rozumiem że będzie pasowało

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Już Ci napisałem że używaną pompę ty Ty masz i nie kombinuj. Jak będziesz potrzebował nowej napisz do Adaszo na allegro i dostaniesz za połowę tego co napisałeś. Pompy ogólnie nie zużywają się tylko łańcuszek się wyciąga i wyciera prowadnicę ( z założenia cichobieżną ). Kiedyś widziałem na allegro same łańcuszki za ok 160 zł ale teraz nie znalazłem, zresztą pomp też nie. NIE KUPUJ UŻYWANEJ !! nie wierz w dobre stany itp ja mam swoją wyjętą i też wygląda jak nowa, nie jesteś w stanie sprawdzić jej cichobieżności bez założenia do silnika i nagrzania. Co do sprzęgła to: sprawdź koło dwumasowe czy jest OK .. a może warto je zmienić bo jedna robota. w komplecie z tarczą i i dociskiem dostaniesz łożysko i to jest komplet. Siłownik sprzęgła jest nad skrzynią i nie ma sensu go zmieniać jak nie cieknie ( wymiana to 15 min roboty )

Seferiel
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bedboys Zobacz post
    sprawdź koło dwumasowe czy jest OK .. a może warto je zmienić bo jedna robota. w komplecie z tarczą i i dociskiem dostaniesz łożysko i to jest komplet.
    No tak pewnie i fajnie by było wymienić dwumas ale z tego co kojarzę jest bardzo ale to bardzo drogi... Sprawdzić to sprawdzą napewno... Ale koszty dwumasu są chyba zbyt wygórowane jak na moją kieszeń...

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Kwestia kieszeni - koszt oryginału Valeo to ok 1200 zł na tle innych marek to bardzo przyzwoicie - choć nadal drogo.

Seferiel
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bedboys Zobacz post
    Kiedyś widziałem na allegro same łańcuszki za ok 160 zł ale teraz nie znalazłem
    A jakieś bliższe info ? Zależy mi na tym łańcuszku... Jak byś mógł poszukać byłbym wdzięczny