Jak wymontować przedni reflektor w Alfie 145, aby niczego nie uszkodzić. Z góry dziękuję za pomoc.
Jak wymontować przedni reflektor w Alfie 145, aby niczego nie uszkodzić. Z góry dziękuję za pomoc.
Najpierw odkręć grill który trzyma się na dwóch śrubach, wyjmij go ciągnąc do siebie (na krańcach będzie trzymał się jeszcze na takich jakby wsuwkach) Później zdejmij kierunkowskazy trzymające się na sprężynach, odłącz kable wcześniej zdejmując zawleczki.
Sam reflektor trzyma się na 3 albo 4 śrubach. Do każdego są podłączone dwie wtyczki, również zabezpieczone zawleczkami.
Pzodrawiam
Nie chciałbym zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Otóż w wyniku mało profesjonalnego demontażu/montażu prawego reflektora najprawdopodobniej go uszkodzono. Sam reflektor z zewnątrz trzyma się, jak należy jednak zauważyłem, że rusza się cały środek tj. wszystko wewnątrz. Jak myślicie - czy zostało coś przeoczone, czy może uszkodzone?
Rozmawiałem z jednym znajomym - zasugerował, aby sprawdzić czy nie rozpiął się silniczek sterujący reflektorem :/
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Kolego, skoro ruszają Ci się wnętrzności reflektora to oznacza że plastikowe bardzo kruche mocowania zostały uszkodzone, są one bardzo delikatne. Z własnego doświadczenia wiem że należy obchodzić się z nimi jak z jajkiem.
Temat reflektorów był wielokrotnie poruszany, proponuję rozkleić reflektor i zamienić plastikowe mocowania odpowiednią śrubą połączoną tuleją gwintowaną z prętem gwintowanym fi 6mm wyprowadzonym na zewnątrz lampy w miejscu starej regulacji.
Lub kupic nowy reflektor![]()
Taa, kupić nowy i czekać kiedy też się połamie;/ bessęsu... Najlepiej tak jak kolega wyżej naprawić mocowania własnym patentem, wtedy będziesz miał pewność że podziała długo![]()
Też nie chce zakładać nowego tematu więc odgrzeję:
Mam problem bo chciałem naprawić reflektor i trochę powycierałem odbłyśnik.
Moje pytanie: Jak wyjąć odbłyśnik z reflektora??
Jakieś zapięcia są których nie widzę? Czy po prostu ciągnąć na chama?
no nie wiem :/
po pierwsze odbłysnika się nie wycieratylko płuczę delikatnie wodą demiralizowaną z płynem a następnie samą tą wodą, dolna część odbłysnika się wysuwa, z górna jest troszke chyba inaczej jutro zerknę na lampe bo mam w garażu taką rozebraną
zerknijcie tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...nich_lamp.html
wiem, że się nie wyciera. Już wiem
tam też patrzyłem, ale brak progresu :/
wydaje mi się, że odbłyśniki trzymają się na regulatorach, nie chce ciągnąć na pałe, żeby nie rozwalić :/
- - - Updated - - -
Dobra, ze świeżym umysłem udało mi się uporać z reflektorem
Należy wszystkie regulatory odkręcić na maksa (najlepiej przed zdjęciem elektrycznie je na maksa do góry dać)
Jak już się odkręci będzie dostęp do tych białych plastikowych regulatorów, tam jest kulka na której jest plastikowy pierścień, ściągamy pierścień, trochę ciągniemy i voila!
Jakby ktoś potrzebował służę pomocą i zdjęciami
tak ode mnie, to soczewka wygląda naprawdę pięknie![]()
ja w taki sam sposób chciałem wyjac kulke z regulatorów i je połamałem :|