Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Zapaliła się kontrolka ABS!!! AR 156 2,4 jtd

kubasia81
    Gość

Domyślnie Zapaliła się kontrolka ABS!!! AR 156 2,4 jtd

3 dni temu zapaliła się kontrolka ABS i ABS przestał działać. Wczoraj zapaliła się kontrolka hamulca ręcznego. Co to może być. Jak ktoś może mi dać linka do kabla diagnostycznego. Który będzie to potrafił zdiagnozować. Może ktoś miał taki problem i mi pomoże! AR 156 2,4 jtd

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

lenny
    Gość

Domyślnie

kurde, mam dokładnie ten sam problem... zastanawiam się co mogło być przyczyną ?

Kasper
    Gość

Domyślnie

Mam Koledzy dokladnie ten sam problem i moim zdaniem przyczyna tego stanu rzeczy jest snieg. Widocznie oblepia jakies czujniki lub przewody, bo z regoly mam tak po przejechaniu przez wysoki snieg, a jak auto odmarznie to jest ok. To tylko moje przypuszczenia bo mechanik ze mnie zaden.

Użytkownik Ogier Avatar Sewojtas
    Mieszka w
    Przyszowa
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 1999r

Domyślnie

Witam. U mnie a belli też świecą te dwie kontrolki. BRAK ABSu tylko że u mnie nie przez snieg bo we wrzesniu jeszcze nie było śniegu a już mi abs nie działał(( Co jest grane?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

jak sie pali i abs i kontrolka ręcznego to nie działa ani abs ani ebd, tak podaje instrukcja obsługi..., piszą że wtedy siła hamowania jest znacznie zredukowana.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ja mam podobny objaw, plus brak prędkościomierza (ale obrotomierz działa). Czasem ABS i kontrola trakcji działa, czasem nie, zaczęło się ze 2 lata temu, ale ostatnio coraz częściej wysiada.
    Mechanik powiedział, że jak świecą się kontrolki ABS i od ręcznego, oraz nie gania prędkościomierz, to na 99% pada komputer od ABSu. To podobno "standardowy problem", nie tylko w alfach, ale też np. w mercedesach, ale nie wiem na czym polega usterka.
    Mam w planach wymontować ten sterownik od ABS jak się zrobi cieplej i pooglądać ze znajomym elektronikiem (w 166 mieszka przy pompie, można go odkręcić i zdemontować na dłużej, nie jest niezbędny do jazdy). Może to jakiś banał z cyklu zimne luty...

--
    Yoozef

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Głuchołazy
    Auto
    156 1.9 JTD

Domyślnie

W instrukcji jest napisane, że może to być wina klocków hamulcowych. Ja mam to samo i klocki hamulcowe są ok, a więc pozostaje sprawdzenie zaśnieżonego czujnika

bzyku1581
    Gość

Domyślnie

witam. mialem identyczny problem, wiec przyczyna jest tylko w bezpieczniku ktory sie znajduje nad akumulatorem w puszce z klema. bezpiecznik 60-amperowy jest przykrecany na srubki. Był spalony, wiec wystarczło wymienic bezpiecznik i odlączyc na 30 minut akumulator zeby blad sie skasowal. jezeli sie nie skasuje sam to trzeba jechac do elektryka zeby podpial komputer i wykasowal blad i problem rozwiazany
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 11-06-2010 o 13:32

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    Mechanik powiedział, że jak świecą się kontrolki ABS i od ręcznego, oraz nie gania prędkościomierz, to na 99% pada komputer od ABSu. To podobno "standardowy problem", nie tylko w alfach, ale też np. w mercedesach, ale nie wiem na czym polega usterka.
    U mnie już wszystko wiadomo. Opiszę, może się komuś przyda. Faktycznie wina była po stronie "komputerka" od pompy. Wymontowałem draństwo - pompa jest z lewej strony pod maską, trzeba trochę gimnastyki, ale daje radę odczepić od niej elektronikę. Zabrałem ją do znajomego elektronika i rozcięliśmy obudowę dremmelem. Zasadniczo bardzo trudno się do tego dobrać, Bosch się postarał i wszystko dobrze "zabezpieczył". W środku - niespodzianka - zamiast płytki drukowanej są ścieżki z jakiegoś twardego metalu, powspierane na plastikowej "matrycy". Wszystkie połączenia są zgrzewane, nie lutowane, bardzo trudno to porozpinać. Jeśli chodzi o samą elektronikę, to zatkało mnie: w środku są 2 przekaźniki, 3 diody i kondensatorek elektrolit. Pomierzyliśmy wszystko i wyszło, że te przekaźniki się zacinają. No i tu zaczęły się schody - dopiero po ładnych paru tygodniach poszukiwań w sklepach udało mi się w końcu namierzyć te przekaźniki gdzieś na sieci, ale ceny miały koszmarne (coś koło 35zł/szt, plus wysyłka, więc pewnie w sumie ze 100zł). Przez to się poddałem i upolowałem na Allegro kompletną pompę z elektroniką za 110zł . Podmieniłem elektronikę w swoim aucie i wszystko działa, jeżdżę tak już dobry miesiąc. No i mam jeszcze pompę, hehe, w razie jakby stara padła .

--
    Yoozef