Tak jak w temacie niech ktos napisze mi krok po kroku jak mam wymienic olej w pompie wspomagania i jaki kupic bo mam malo a nie wiem jaki ktos zalewal wczesniej a slyszalem ze nie wolno mieszac ich.
Tak jak w temacie niech ktos napisze mi krok po kroku jak mam wymienic olej w pompie wspomagania i jaki kupic bo mam malo a nie wiem jaki ktos zalewal wczesniej a slyszalem ze nie wolno mieszac ich.
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...pomagania.html to jest sposób ze 156 ale w 146 robi się to podobnie, chociaż tylko widziałem jak robił to mechanik.
Witam,
Zdejmij opaskę na wężu i go rozepnij (możesz to zrobić przy samej pompie wspomagania). Następnie spuść płyn do jakiegoś naczynia, potem jeszcze kilka razy przekręć do oporu kierownicą (w prawo i lewo), żeby wszystko spłynęło. Załóż z powrotem wąż, opaskę, wlej płyn do wspomagania (pokręć kolami, żeby płyn wszędzie się dostał). Sprawdź stan na bagneciku, odpal silnik niech trochę pochodzi i znów możesz dla pewności sprawdź stan. Ja zalewałem wspomaganie czerwonym Mobilem do przekładni , cena kilkanaście złotych w sklepie. Będziesz potrzebował niecały litr (dokładnie chyba 0,7-0,8L), więc jedna butelka spokojnie wystarczy. Pozdrawiam.
Ja jeszcze bym kupił trochę taniego Hipola i przepłukał układ.