Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Montaż elektrycznie skladanych lusterek

Użytkownik Świeżak Avatar maziarek1
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 24v 2000r. Alfa Romeo 147 1,9 JTDm 2005r.

Domyślnie Montaż elektrycznie skladanych lusterek

zaopatrzylem sie w skladane lusterka i odpowiedni przelacznik teraz pytanie czy bedzie instalacja w drzwiach czy trzeba bedzie kombinowac fabrycznie auto nie mialo el skladanych lusterek

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie

Witam, sory, że nie odpisywałem na PW ale nie miałem czasu, a teraz wiedzę, że założyłeś już temat więc udziele się tutaj. Z tego co widziałem u siebie w drzwiach to przy lusterkach po wyjęciu osłony od środka widać jedną wolną kostkę najprawdopodobniej jest ona odpowiedzialna za składane lusterka więc instalacja już chyba jest. Ile dałeś za lusterka i gdzie?

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Niestety nie pomogę Ci w tym temacie, natomiast chętnie skorzystałbym z jakiegoś tutoriala jak uda Ci się to zrobić, bo chętnie bym coś takiego widział u siebie Sam o tym myślałem swego czasu, ale na myśleniu się skończyło

Mieszka w
    Radom
    Auto

Angry

lusterka znalazlem na allegro gosc chcial 350+przesylka udalo mi sie utargowac na 280 za calosc nie wiem czy to duzo czy malo ale czes kosztow pokryje sprzedaz moich lusterek najlepsze jest to ze kupilem w kolorze czyli odpada lakierowanie mam nadzieje ze nie beda sie bardzo roznily dzieki za odpowiedz mam nadzieje ze instalacja jest tak jak piszesz jak zrobie to napewno opisze co i jak ale narazie troche za zimno :/ teraz pozostalo mi poszukac na forum jak je zdemontowac i wymienic przelacznik...

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Demontaż lusterek jest banalny (u siebie już obydwa musiałem wymienić).

Po kolei:

- zdejmujesz plastikową zaślepkę z przodu szyby bocznej - palcami, jest na wcisk,
    - pod zaślepką znajdziesz trzy śruby inbusowe (8 albo 10, nie pamiętam teraz),
    - odkręcasz śruby (trzeba ostrożnie, szczególnie tę najdalszą bo jest szansa wrzucić ją niechcący za boczek drzwi), oczywiście lepiej zawczasu opuścić szybę i przy ostatniej śrubie przytrzymać lusterko żeby nie opadło bo może porysować lakier,
    - wyciągasz kable zza boczka drzwi, wypinasz kostki starego wpinasz nowe można przykręcać.

Przy okazji potwierdzam, też miałem dodtakową kostkę (w serii mam składane ręcznie).

Co do przełącznika, nie pomogę bezpośrednio, ale bodajże w dziale "zrób to sam" jest temat o naprawie przełącznika szyb, tam znajdziesz przynajmniej opis jak zdemontować przełącznik zespolony z podłokietnika w drzwiach.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

ameryka dzieki wielkie za opis i nadzieje ze ta wtyczka tam bedzie))

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR 166 2,4 JTD

Domyślnie

Witam odnosnie tego co napisał Dawid166,plastikowa zaslepka z przodu bocznej szyby u mnie jest niestety przykręcona na wkręt krzyzakowy tak ze radzę dokładnie się przyjzec w momęcie demontazu.i to jest fabryczne umocowanie.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

pytanie do tych co maja ten wynalazek skladacie lusterka recznie guzikiem przed wyjsciem z auta czy skladaja sie wam same po kliknieciu centralnego zamka???

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maziarek1 Zobacz post
    ameryka dzieki wielkie za opis i nadzieje ze ta wtyczka tam bedzie))
    Super, w takim razie zaczynam poszukiwania lusterek. Różniły się kolorystycznie odcieniem od reszty lakieru (bo rozumiem, że kupiłeś w tym samym kolorze co auto) ?

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

no dobra zrobilem sprawa banalnie prosta az smieszna scorpion nie roznily sie kolorem odcien ten sam
    a dla zainteresowanych:
    wyciagamy z raczki w drzwiach gumowe dno za pomoca plaskiego wkretaka pod nim znajduja sie dwa wkrety gwiazdki odkrecamy i wyciagamy caly panel sterowania szybami i lusterkami odpinamy dwie wtyczki i mamy calosc w rekach wyciagamy stary sterownik lusterek wypychajac go od dolu wstawiamy nowy podpinamy wtyczki i wszystko skrecamy sprawa sterowania zalatwiona nastepnie odkrecamy plastikowa oslonke lusterka od wewnatrz jest na jeden wkret po odkreceniu ukazuje na m sie kostka z kablami oraz wkrety wlasciwe lusterka 2 widoczne a jedno w dolnym rogu pod plastikowa okraglą zaslepką rozpinami kostke wszystko jest kolorami nie idzie sie pomylic przy skladaniu wyciagamy stare lusterko wstawiamy nowe skrecamy spinamy analogicznie robimy z drugiej strony i mozemy sie cieszyc

jedyna bolaczka to ta ze nie skladaja sie automatycznie po zamknieciu centralnego trzeba to robic guziczkiem przed zagaszeniem samochodu
    Ostatnio edytowane przez maziarek1 ; 04-02-2010 o 18:13