Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Różnica pomiędzy 156 1.9jtd 105KM a 115KM

kata
    Gość

Domyślnie Różnica pomiędzy 156 1.9jtd 105KM a 115KM

Witam czy mógłby mi ktoś wytłomaczyć jak jest różnica pomiędzy tymi dwoma silnikami? Czy wszystkie elementy są takie same a różnica jest w elektronice?

Chciałbym również dowiedzieć się, co sadzicie o tej osobie, która ogłasza się na forum w sprawie chiptuningu, czy robił tam już ktoś swoje auto?
    Ile mógłbym wycisnąć ze swojego auta nie narażając go na szybsze zużycie podzespołów.
    Pozsiadam 1.9JTD 115KM

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

105 i 115km roznia sie dosc znacznie. inna norma euro, inna turbina, inny EGR inny uklad zasilania silnika, inny ECU

kata
    Gość

Domyślnie

Też mi tak się wydaje, ale znajomy chce kupić tą 105KM i mówi ze od 115 niczym sie nie różni tylko komputerem a po włożeniu nowego od 115 to będą takie same osiągi. A jeżeli chodzi o żywotność silnika to, który polecacie? Na temat swojej zbytnio dużo nie mogę powiedzieć gdyż mam ją od listopada i jak dotąd to wszystko ok. Wymieniłem w nim tylko podstawowe żeczy eksploatacyjne - olej filtry, świece.
    Czy co s jeszcze trzeb by było wymienić, auto ma przejechane 190 tyś biorąc pod uwagę zużycie elementów wnętrza to chyba przebieg oryginalny.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Raczej turbo jest inne. Zresztą gdzies na stronie głównej jest to napisane. Wystarczy poszukac.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Po tuningu zawsze bedzie szybsze zuzycie i trzeba sie z tym liczyc.

Po kilku wymianach i modyfikacjach mozna otrzymac z tego silnika ok 190 KM i 400 Nm.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał kata Zobacz post
    Też mi tak się wydaje, ale znajomy chce kupić tą 105KM i mówi ze od 115 niczym sie nie różni tylko komputerem a po włożeniu nowego od 115 to będą takie same osiągi. A jeżeli chodzi o żywotność silnika to, który polecacie? Na temat swojej zbytnio dużo nie mogę powiedzieć gdyż mam ją od listopada i jak dotąd to wszystko ok. Wymieniłem w nim tylko podstawowe żeczy eksploatacyjne - olej filtry, świece.
    Czy co s jeszcze trzeb by było wymienić, auto ma przejechane 190 tyś biorąc pod uwagę zużycie elementów wnętrza to chyba przebieg oryginalny.
    słupek jest ten sam , ale osprzęty są inne , w 115KM jest turbo ze zmienną geometrią kierownic GT1749VA , inne wtryskiwacze , inny egr , turbina jest sterowana podciśnieniem zaworem VGT ;
    żywotność silnika taka sama , jednak w 105KM jest trwalsza turbosprężarka gt15 , bo jest bez zmiennej geometrii

skoro niedawno kupiłeś auto to wymień pasek rozrządu z rolkami , warto by skontrolować luzy zaworowe -regulacja płytkowa
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

A regulator ciśnienia paliwa jest taki sam,pompa paliwa w baku??
    Ostatnio edytowane przez krzys-krzys ; 06-02-2010 o 17:32

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys Zobacz post
    A regulator ciśnienia paliwa jest taki sam,pompa paliwa w baku??
    Tak ,
    regulator ciśnienia paliwa , pompa CR , pompa niskiego ciśnienia w baku są takie same
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

kata
    Gość

Domyślnie

A jaki jest koszt wymiany paska rozrządu z rolkami (w tym części) oraz skontrolowania luzow zaworowych? Mozna to dokonać w każdym warsztacie?

---------- Post dodany o godzinie 18:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:40 ----------

He czyli nie jest to samo widzę ze silnik znacznie się różni, musze tylko wykuć to na pamięć i kumplowi wyłożyć mały wykład. Wielkie dzięki za informację.

---------- Post dodany o godzinie 19:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:42 ----------

Powracając do modyfikacji, co o tym sadzicie o tej firmie, która reklamuje się na forum? Pisałem do ziomka gwarantuje przyrost mocy w granicach 30koni 60 niutonometrów, czyli przyzwoite. Patrząc na innych tunerów to ceny dużo większe, są jeszcze jacyś przyzwoitej cenie, ale z Wrocławia a to juz kawałek drogi ode mnie.
    A może Powerbox?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Że tak dołącze się do pytania kolegi. Czy wnętrza tych silników oprócz osprzetu są takie same? Wał korbowy, tłoki, blok, głowica?