pomuszcie bo juz niemam siły. Bardzo ciężko chodzi mi drążek zmiany biegów ale tylko na boki, gura dół jest ok. jak przechyle drążek w lewo lub w prawo to tak zostaje niewraca na środek. co to może być???
pomuszcie bo juz niemam siły. Bardzo ciężko chodzi mi drążek zmiany biegów ale tylko na boki, gura dół jest ok. jak przechyle drążek w lewo lub w prawo to tak zostaje niewraca na środek. co to może być???
Zatarta linka lub wybierak w skrzyni, ale raczej linka.
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
zatarta tulejka przy skrzyni, z tego co pamiętam jest instrukcja w dziale Zrób to sam
Rozbierz pokrowiec i konsole i zobacz może materiał się skruszył i przeszkadza w dobrym działaniu dźwigni
Oczywiście, może być też to co piszą koledzy.
Ale zawsze lepiej zabrać się od najprostszej roboty powodzenia.
też obstawiam mechanizm drążka, a nie linki. linki odpowiadają raczej za ruchy przód-tył. łatwo możesz się przekonać, bo do mechanizmu drążka da się w miarę łatwo dobrać. trzeba zdemontować pokrywkę - tą do której przymocowany jest skórzany mieszek drążka. to siedzi na zaczepy i można delikatnie podważyć i wyciągnąć. pod spodem są śrubki do zdemontowania kanału całego - razem z podłokietnikiem. trzeba uważać na kostki elekryczne które są w środku - głównie zasilanie gniazda elektrycznego tylnego (między siedzeniami).
pod spodem jest wygłuszenie, a pod nim mechanizm drążka. jeżeli ci się coś tam zatarło, albo zużyło to podpowiem, że wiele różnych samochodów z grupy fiata miało dokładnie ten sam mechanizm, albo bardzo podobny, np. seicento.
Siema , mialem ten sam problem (nawet auto kupilem taniej bo gosc myslal ze to wina skrzyni ) postepuj zgodnie z instrukcja. U mnie ciezko bylo trafic z biegu 2 na 3 , totalnie sie drazek nie prowadzil, a po oczyszeniu, nasmarowaniu chodzi idealnie! podczas oczyszczania tulejke papierem oszlifuj tak zeby chodzila luzno, nasmaruj, skrec i jazdaalfa 156 i 166 maja jednakowe prowadzenie wiec do roboty!
Pozdro
---------- Post dodany o godzinie 15:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:14 ----------
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ow_na_luz.html aha link mialem zapodac![]()
ok dzisiaj to sprubuje zrobić
No i zrobiłem było tak jak mówiłeś, zrobiłem to w pół godziny. Rozebrałem wyczyściłem i nasmarowałem. Teraz chodzą super
Ostatnio edytowane przez jasiu486 ; 23-02-2010 o 18:43
Siemka, tez mi gałą ciężko chodziła i miałem problem z 5i6.
Aż cos wypadło i nie mogłem wrzucić wstecznego. Rozbieram i patrze a tam ta panewka co z boku po prawej wychodzi wypadła z tego cięgna, wsadziłem i giy wchodzi ale....
teraz tak luźno lata, lepiej wchodzą biegi i mam tam gdzie 1i2 jest 1i2, tam gdzie 3i4 mam 1i2 a 5i6 mam 3i4 a żeby wrzucić 5i6 muszę ten pierścień do wstecznego unieść.
Teraz pytanie co mogłem złożyć nie tak i czy ta panewka jest w tym cięgnie osadzona bezpośrednio czy np była jakaś tulejka na panewce i ona dopiero była wsadzona w cięgno?
Proszę o pomoc bo w aso ganinex pracują debile.
Przy okazji, aby nie zakładać nowego wątku - w mojej V6 wybierak czy tam drążek jest zbyt mocno wychylony do przodu. Najpierw myślałem, że w V6 tak jest w stosunku do JTD, ale podobno można to jakoś wyregulować. Da radę to zrobić rozbierając tunel środkowy ?
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts