Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: 3-światło stopu, czujnik cofania i podświetlenie tablicy rejestracyjnej

Izabela
    Gość

Domyślnie 3-światło stopu, czujnik cofania i podświetlenie tablicy rejestracyjnej

Witam Was serdecznie. Mam mały problemik tak jak w temacie:
    1. W 3-cim świetle cofania nie świeci się kilka diod
    2. Nie działa czujnik cofania z tyłu
    3. Nie świeci się jedna żarówka od podświetlenia tablicy rejestracyjnej

Ad.1 Czy aby je wymienić trzeba jakoś dostać się przez bagażik tak jak znalazłam to na forum?? I jakie to mają być żarówki???
    Dalej Czy Ad.1 ma związek z Ad.2 ????
    Ad.3 Jak wymienić ta żarówkę i jaka ona ma być???
    Przypomnę alfa romeo 156 TS. 1.8 benzyna

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No cóż - kobiecie trzeba pomóc:
    W 3-cim świetle stop (bo o nie chyba chodzi - w alfie 156 nie ma 3 światła cofania) nie ma żadnych diod tylko zwykłe małe żarówki całoszklane 3,2 W. Żeby taką żaróweczkę wymienić, trzeba od bagażnika wymontować całą lampę.
    Czujnika cofania też raczej nie ma, więc pewnie chodzi o światło cofania - tu powody mogą być dwa - albo przepalona żarówka albo padnięty automat światła cofania wkręcony w skrzynię biegów.
    Oświetlenie tablicy rejestracyjnej to 2 żarówki całoszklane W5W - wymiana bardzo łatwa po wyjęciu całej oprawy.

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    No cóż - kobiecie trzeba pomóc:
    W 3-cim świetle stop (bo o nie chyba chodzi - w alfie 156 nie ma 3 światła cofania) nie ma żadnych diod tylko zwykłe małe żarówki całoszklane 3,2 W. Żeby taką żaróweczkę wymienić, trzeba od bagażnika wymontować całą lampę.
    Czujnika cofania też raczej nie ma, więc pewnie chodzi o światło cofania - tu powody mogą być dwa - albo przepalona żarówka albo padnięty automat światła cofania wkręcony w skrzynię biegów.
    Oświetlenie tablicy rejestracyjnej to 2 żarówki całoszklane W5W - wymiana bardzo łatwa po wyjęciu całej oprawy.
    Witam, muszę Cię poprawić, żarówki światła stopu to W2,3W, a nie 3,2W, a żeby się dostać do lampy trzeba ściągnąć górną osłonę bagażnika, która trzyma się na małych kołkach (wystarczy ściągnąć tylko te najbliżej krawędzi górnej i da się dostać już do lampy). Pozdrawiam.
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Izabela
    Gość

Domyślnie

no tak, pokiełbasiło mi się 3 światło stopu z cofania, faktycznie masz rację SG0240 miało być 3 światło stopu . dziękuję Wam, za odpowiedzi.
    Co do pkt. 2, to chodzi mi właśnie o czujniki cofania tzw, chyba parktronic????? Któregoś pięknego dnia przestał działać i nie piśnie ani ani

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to jakiś specjalny model chyba posiadasz, bo z tego roku to raczej rzadkość żeby był parktronic.

---------- Post dodany o godzinie 08:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:56 ----------

Cytat Napisał Matti Zobacz post
    Witam, muszę Cię poprawić, żarówki światła stopu to W2,3W, a nie 3,2W, a żeby się dostać do lampy trzeba ściągnąć górną osłonę bagażnika, która trzyma się na małych kołkach (wystarczy ściągnąć tylko te najbliżej krawędzi górnej i da się dostać już do lampy). Pozdrawiam.
    Ja spisywałem z instrukcji i tam tak podali, więc pewnie jest błąd. Natomiast od lat używam do 3 światła stop nieco słabszych zaróweczek 1,2 W i też przyzwoicie świecą.

sciesill
    Gość

Domyślnie

Co do żarówy oświetlenia tablicy , musisz odkręcić ramkę tablicy rej. i wydłubać ze zderzaka mocowanie ( trzeba podważyć zatrzask ) , niestety nie pamiętam oznaczenia żarówek , na stacjach można dostać 2 rodzaje , na zatrzask ( jak na przykład żarówki stopu ) i wciskane i te drugie będą pasować

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    No to jakiś specjalny model chyba posiadasz, bo z tego roku to raczej rzadkość żeby był parktronic.
    W wersji przed liftem w ogóle nie było czujnika parkowania. Wygląda na to, że poprzedni właściciel sobie założył.
    Cytat Napisał sciesill Zobacz post
    Co do żarówy oświetlenia tablicy , musisz odkręcić ramkę tablicy rej. i wydłubać ze zderzaka mocowanie ( trzeba podważyć zatrzask ) , niestety nie pamiętam oznaczenia żarówek , na stacjach można dostać 2 rodzaje , na zatrzask ( jak na przykład żarówki stopu ) i wciskane i te drugie będą pasować
    Kolega SG0240 napisał, że są to żarówki W5W
    Ostatnio edytowane przez Matti ; 16-03-2010 o 10:17
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Co do pkt. 2, to chodzi mi właśnie o czujniki cofania tzw, chyba parktronic????? Któregoś pięknego dnia przestał działać i nie piśnie ani ani
    a moze Izabela poprostu zaczela parkowac z duzym dystansem do przedmiotow za samochodem i daltego parktronic nie piska ani ani
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Izabela
    Gość

Domyślnie

Zgadza się czujniki założył poprzedni właściciel.
    dbh zależy co kto rozumie pod wyrazami ''duży dystans'', ja osobiście nie sądzę żeby odległość 20 cm była dużym dystansem
    Ostatnio edytowane przez Izabela ; 16-03-2010 o 13:19 Powód: błąd